Угорський ботанік Даніел Піфко (1976–2023): ми пам’ятаємо - Шевера Мирослав; Myroslav Shevera; Severa Miroszláv; Віра Протопопова; Vira Protopopova; ‪Ольга Оптасюк; Olga Optasyuk; Людмила Любінська; Lyudmila Lyubinska; Ілля Чорней; Illia Chorney; Руслана Мельник; et al. (Херсонський державний університет, 2023)
Резюме. Стаття присвячена пам’яті угорського ботаніка Даніеля Піфко (4 грудня1976, м. Естергом, Угорщина –25 жовтня2023, хребет Чемерно, Сербія). Описано та проаналізовано його життєвий і творчий шлях. Ботанік за освітою, навчався в Університеті імені Етвеша Лорана в Будапешті. Працював у Гербарії Угорського природознавчого музею, в останні роки –в Угорській педагогічній бібліотеці та музеї. Його наукові інтереси охоплювали систематику, флористику та історію ботаніки. Найбільш відомий як моно-граф роду ChamaecytisusLink. Його науковий доробок у вивченні систематики цього складного роду вагомий: цеі опрацьовані історичні колекції, і виявлені типові зразки, і нові флористичні знахідки, опи-сані нові для науки види (Ch. pseudojankaePifkó etBarinaта Ch. korabensisPifkó etBarina), а також так-сономічні ревізії та огляди критичних таксонів.Іншим об’єктом його досліджень були флора Угорщини та Албанії. Він є автором і співавтором оригінальнихсистематичних, флористичних публікацій, зокрема «Новий угорський визначник: судинні рослини Угорщини», «Червоний список судинної флори Угорщи-ни», «Список флори Албанії» та «Атлас поширення судинних рослин Албанії» тощо.

Abstract. The article is dedicated to the memory of the Hungarian botanist Dániel Pifkó (1976, december4, Esztergom, Hungary –2023, oktober 25, Čemerno Mountain, Serbia), his life and scientific path is described and analized. He studied at the Eötvös Loránd University in Budapest. Dániel Pifkó worked in the Hungarian Natural History Museum Herbarium, in recent years –in the National Educational Libraryand Museum. His research interests included taxonomy, floristics, and the history of botany. He is best known as a monographer of the genus Chamaecytisus Link. His scientific contributionto the study of the taxonomy of this complex genus is significant: it includes both the study of historical collections, designation the type specimens, new floristic finds, as well as the description of new species (Ch. pseudojankae Pifkó et Barina and Ch. korabensis Pifkó et Barina), and taxonomic revisions and reviews of critical taxa. Another object of his research was the flora of Hungary and Albania. He is the author and co-author of original systematic and floristic papers, such as New Hungarian Herbal: The Vascu-larPlants of Hungary, Red List of the Vascular flora of Hungary, Checklist of Albanian Flora and Distribution Atlas of Vascular Plants in Albania, etc.
The Hungarian botanist Dániel Pifkó (1976-2023): we remember
Keywords: систематика; флористика; історія ботанічної науки; Chamaecytisus; Угорщина; Албанія