Актуалізація фонетичних діалектних рис середньополіської говірки в збірці малої прози «Ангели в намистах» Олени Лотоцької: вокалізм - Галина Гримашевич; Halyna Hrymashevych; Hrimasevics Halina (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Статтю присвячено проблемі актуалізації фонетичних діалектних рис у царині вокалізму середньополіської говірки в збірці малої прози Олени Лотоцької «Ангели в намистах». Зауважено, що письменниця в художніх текстах, насамперед у мовленні персонажів, продемонструвала всі основні особливості середньополіської системи голосних, із-поміж яких – рефлексація *ě як [е] в ненаголошеній позиції та як [и] – у наголошеній, хоча спорадично відзначено й [і], що свідчить про динамічні зміни в діалектах; послідовність функціювання монофтонга [у] на місці етимологічного *о здебільшого в наголошених новозакритих складах, натомість у відкритих збережено [о]; наявність на місці давнього *е в новозакритому наголошеному складі майже послідовно монофтонга [у] з пом’якшенням попереднього приголосного; збереження давнього *і як [і], що має здатність пом’якшувати попередній приголосний; реалізація *ę як монофтонга [е], перед яким [л] зберігає історичну м’якість. Мета наукової праці – схарактеризувати фонетичні особливості середньополіської говірки в царині вокалізму, актуалізовані в новій збірці зразків малої прози Олени Лотоцької «Ангели в намистах». У студії проаналізовано фонетичні риси в системі голосних, виокремлені методом суцільного відбору із зазначеної збірки; виявлено регулярність функціювання середньополіських фонетичних особливостей системи вокалізму в мовленні персонажів. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що збірка прозових мініатюр Олени Лотоцької «Ангели в намистах» досі не була об’єктом системного лінгвістичного дослідження з огляду на функціювання в ній фонетичних діалектних особливостей середньополіської системи вокалізму. Подальшого розвитку набуло питання важливості актуалізації говіркового мовлення, насамперед архаїчних діалектних ареалів, у художньому дискурсі сучасних письменників. У перспективі передбачено дослідження морфологічних особливостей середнополіської говірки, актуалізованих у збірці Олени Лотоцької «Ангели в намистах», а також вивчення вербально представленого в ній світогляду поліщуків.

Abstract. The article addresses the issue of the actualization of phonetic dialectal features in the field of vocalism characteristic of the Central Polissian dialect, as found in Olena Lototska’s short prose collection Ангели в намистах [Angels in Necklaces]. It is noted that the author, especially through the speech of her characters, demonstrates all the main features of the Central Polissian vowel system. Among these are the occurrences of *ě as [е] in unstressed positions and as [и] in stressed ones, with sporadic occurrences of [i], indicating dynamic changes in the dialects; the consistent use of the monophthong [у] in place of the etymological *o, mostly in stressed newly closed syllables, while [o] is preserved in open syllables; the presence of the monophthong [у] with softening of the preceding consonant in place of the old *e in newly closed stressed syllables; the preservation of the old *i as [i], which tends to soften the preceding consonant; and the realization of *ę as the monophthong [e], with the consonant [л] before it retaining its historical palatalization. The aim of the study is to characterize the phonetic features of the Central Polissian dialect in the field of vocalism as actualized in Olena Lototska’s recent collection of short prose Angels in Necklaces. The study analyses the phonetic features of the vowel system identified through continuous sampling from the collection. It reveals the regularity of the functioning of Central Polissian phonetic traits in the speech of the characters. The scientific novelty of the research lies in the fact that Lototska’s collection of prose miniatures Angels in Necklaces has not previously been the subject of a systematic linguistic study with regard to the phonetic dialectal features of the Central Polissian vocalism system. The study also further develops the discussion of the importance of actualizing dialectal speech, especially that of archaic dialectal areas, in the literary discourse of contemporary authors.Future research is expected to focus on the morphological features of the Central Polissian dialect as actualized in Lototska’s collection Angels in Necklaces, as well as on the worldview of the Polissian people as represented in the verbal content of the texts.

A tanulmány a közép-polisszjai nyelvjárásra jellemző vokalizmus terén megjelenő fonetikai nyelvjárási sajátosságok irodalmi szövegekben történő aktualizálásának kérdését tárgyalja, Olena Lototska „Ангели в намистах” című kisprózagyűjteménye alapján. Megállapítást nyert, hogy az írónő – különösen szereplőinek beszédén keresztül – a közép-polisszjai magánhangzórendszer minden főbb vonását bemutatja. Ezek közé tartozik például a *ě reflektálása [е]-ként hangsúlytalan pozícióban, [и]-ként hangsúlyos pozícióban, időnként [i]-ként, ami a nyelvjárási változások dinamizmusára utal; az [у] monoftongus következetes használata az etimológiai *o helyett, főként hangsúlyos zárt szótagokban, míg a nyitott szótagokban megmarad az [o]; az [у] megjelenése a régi *e helyén zárt hangsúlyos szótagokban, az előző mássalhangzó lágyságával együtt; a régi *i [i]-ként való megőrzése, amely hajlamos lágyítani az előtte álló mássalhangzót; valamint az *ę realizációja [e] monoftongusként, ahol az előtte álló [л] megtartja történeti lágyságát. A kutatás célja, hogy jellemezze a közép-polisszjai nyelvjárás fonetikai jellegzetességeit a vokalizmus területén, Olena Lototska legújabb kisprózagyűjteménye, az „Ангели в намистах” című kötet alapján. A tanulmány a prózagyűjteményből folyamatos szövegkiválasztással feltárt magánhangzórendszer fonetikai sajátosságait elemzi, és rávilágít a közép-polisszjai nyelvjárás fonetikai vonásainak szabályszerű működésére a szereplők beszédében. A kutatás újdonsága abban rejlik, hogy Lototska „Ангели в намистах” című prózagyűjteménye korábban nem került a közép-polisszjai vokalizmus fonetikai nyelvjárási sajátosságait vizsgáló rendszerszintű nyelvészeti kutatás középpontjába. A tanulmány továbbá hozzájárul a dialektusok, különösen az archaikus nyelvjárási régiók nyelvhasználatának aktualizálásához a kortárs irodalmi diskurzusban. A kutatás jövőbeli folytatása a közép-polisszjai nyelvjárás morfológiai sajátosságainak vizsgálatára irányul majd az „Ангели в намистах” című kötet alapján, valamint a polisszjai emberek világszemléletének nyelvi megjelenítésére.
Actualization of phonetic dialectal features of the Central Polissian dialect in the short prose collection Angels in Necklaces by Olena Lototska: vocalism
A közép-polisszjai nyelvjárás fonetikai sajátosságainak aktualizálása Olena Lototska „Ангели в намистах” című kisprózagyűjteményében: vokalizmus
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: Олена Лотоцька; Ангели в намистах; актуалізація діалектного мовлення; фонетичні риси; система вокалізму; рефлексація