A MagyarOK tankönyvcsalád a magyar mint idegen nyelv oktatásában Kárpátalján - Hnatik Katalin; Гнатик Каталін; Katalin Hnatyk (KMPSZ, 2018)
A cikk a magyar mint idegen nyelvoktatásban használt MagyarOK tankönyvcsaládot mutatja be, amely nagy népszerűségnek örvend Kárpátalján is. A tankönyvcsalád A1+ szintje olyan kezdő nyelvtanulók számára készült, akik a mindennapi élethelyzetekben szeretnének beszélni magyarul. A szókincsfejlesztés központi szerepet kap, míg a nyelvtan oktatása spirális alapon, fokozatosan bővülő gazdag gyakorlatsorokon keresztül valósul meg. A digitális háttér rengeteget segíthet mind a tanulónak, mind pedig a tanárnak a tanórára való felkészülésben. A könyv népszerűsége valószínűleg sokoldalúságában rejlik, mivel mind a négy készséget igyekszik fejleszteni, az online segédanyagok megkönnyítik a nyelvtanárok munkáját, kommunikatív szemlélete miatt pedig vonzó a nyelvtanulók számára. Ezen kívül az ECL nyelvvizsga témaköreit taglalja, azaz segíthet a nyelvvizsgára történő felkészítésben. Ami pedig a tankönyvcsalád egészét illeti, az igyekszik olvasóját a KER által meghatározott nyelvtudás A1 szintjétől eljutni a B2-ig.
Keywords: magyar mint idegen nyelv; tankönyvcsalád; nyelvoktatás