Практичне застосування перевiрки статистичних гiпотез у педагогiчних дослiдженнях - Ганна Сливка-Тилищак; Slyvka Tylyshchak Anna; Герич Мирослава (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. Актуальнiсть використання статистичних методiв у педагогiчних до- слiдженнях зумовлена їхньою здатнiстю забезпечувати об’єктивнiсть та достовiрнiсть отриманих результатiв. По-перше, вони дозволяють аналiзувати масовi явища, а по-друге, вiдiграють ключову роль у ста- тистичнiй обробцi даних. Це, у свою чергу, сприяє точнiшiй оцiнцi екс- периментальних результатiв, пiдвищенню надiйностi висновкiв i ство- ренню основи для теоретичних узагальнень. Особливо важливим є ви- користання статистичних критерiїв, що дозволяє визначити ефектив- нiсть проведених експериментiв. Науково-педагогiчне дослiдження мо- жна вважати результативним, якщо воно призводить до отримання нових знань, розширення теоретичної бази та сприяє вдосконаленню освiтнього процесу. Його значущiсть визначається позитивним впли- вом на розвиток дiтей, а також здатнiстю забезпечити ефективне й якiсне виконання актуальних навчальних i виховних завдань.
Keywords: oсвітні технології; cтатистичні гіпотези