Детермінанти формування фінансових результатів: ретроспективний та перспективний аналіз - Алла Московчук; Вікторія Дорош; Moszkovcsuk A.; Moskovchuk A. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Діяльність усіх господарюючих суб’єктів характеризується отриманим фінансовим результатом. Суть цього показника розглядають як прибуток (збиток), підсумок (результат) діяльності, приріст (зменшення) капіталу та як різницю між доходами та витратами. Отриманий підприємством фінансовий результат є основним джерелом розвитку і зростання його ринкової вартості, капіталу та бізнесу в цілому; індикатором конкурентоспроможності та кредитоспроможності; гарантією виконання зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами ринку; джерелом задоволення соціальних потреб працівників підприємства та суспільства в цілому. Метою проведеного дослідження є уточнення напрямів ретроспективного аналізу та обґрунтування методів перспективного аналізу фінансових результатів діяльності підприємницьких структур в розрізі показників Звіту про фінансові результати. Узагальнено інформацію щодо напрямів аналізу фінансових результатів, висвітлених науковцями, що дає можливість виокремити два підходи до його проведення: 1) лише на основі показників прибутку і рентабельності; 2) за показниками, на основі яких формується прибуток (доходи і витрати) та визначається рентабельність, а також аналізується розподіл і використання прибутку. Запропоновано в процесі аналізу проводити оцінку виконання планових завдань та тенденцій зміни доходів, витрат, собівартості продукції, прибутку і рентабельності; визначати вплив факторів на виявлені відхилення показників; розраховувати резерви зростання доходів, прибутку, рентабельності та зниження витрат і собівартості продукції. Дослідження тенденцій зміни показників використовувати як підґрунтя для прогнозування фінансового результату на короткотермінову перспективу. Обґрунтовано доцільність використання методу екстраполяції, зокрема ковзної середньої, для визначення прогнозних значень фінансових результатів діяльності підприємницьких структур.

Valamennyi gazdálkodó szervezet tevékenységét az elért pénzügyi eredmény jellemzi. Ennek a mutatónak a lényege a nyereség (veszteség), a tevékenység összesítése (eredmény), a tőke növekedése (csökkenése), a bevételek és kiadások különbözete. A vállalkozás által elért pénzügyi eredmény a piaci értékének, tőkéje kialakulásának, valamint a vállalkozás egésze fejlődésének és növekedésének a fő forrása; versenyképesség és hitelképesség mutatója; az állammal és más piaci alanyokkal szembeni kötelezettségek teljesítésének garanciája; a vállalat alkalmazottai és a társadalom egésze szociális szükséglet-kielégítés forrása. Az elvégzett kutatás célja a retrospektív elemzés irányainak pontosítása, valamint az üzleti struktúrák pénzügyi eredményeinek jövőbeni elemzőmódszereinek meghatározása a pénzügyi eredménykimutatás mutatóiból kiindulva. A kutatók által azonosított pénzügyi eredmények elemzési területeire vonatkozó információkat foglaljuk össze, ami lehetővé teszi a problémamegoldás két megközelítésének elkülönítését: 1) csak a profit- és jövedelmezőségi mutatók alapján; 2) azon mutatók szerint, amelyek alapján a nyereség alakul ki (bevétel és kiadás) – ezáltal meghatározásra kerül a jövedelmezőség, valamint a nyereség felosztásának és felhasználásának elemzésére kerül sor. A kutatás eredményeként javasoljuk: a tervezett feladatok végrehajtását; a bevételek, kiadások, előállítási költségek, a nyereség és a jövedelmezőségváltozás kiértékelését; a tényezők hatásvizsgáltatát a mutatók megfigyelt eltéréseire való meghatározását; a tartalék összegének kiszámítását a bevétel, a nyereség, a jövedelmezőség, valamint a költségek és a termelési költségek csökkentése érdekében. A mutatók változási tendenciáinak vizsgálata alapul szolgálhat a pénzügyi eredmény rövid távú előrejelzéséhez. A cikk alátámasztja az extrapolációs módszer használatának szükségességét, különös tekintettel a mozgóátlag alkalmazásának célszerűségének az üzleti struktúrák pénzügyi eredményelőrejelzésének terén.

Abstract. The activities of all business entities are characterized by the financial result obtained. The essence of this indicator is considered as profit (loss), result (outcome) of activities, capital increase (decrease) and the difference between income and expenses. The financial result obtained by an enterprise is the main source of development and growth of its market value, capital and business in general; an indicator of competitiveness and creditworthiness; a guarantee of fulfillment of obligations to the State and other market participants; a source of satisfaction of social needs of employees of the enterprise and society as a whole. The purpose of the conducted research is to specify the directions of retrospective analysis and substantiate the methods of prospective analysis of financial results of entrepreneurial structures in terms of indicators of the Financial Results Report. The information regarding the directions of analysis of financial results, highlighted by scientists, has been generalized, enabling the identification of two approaches to its conduct: 1) solely based on indicators of profit and profitability; 2) based on indicators upon which profit (income and expenses) is formed and profitability is determined, as well as the analysis of the distribution and utilization of profit. It is proposed that during the analysis, an assessment should be made of the implementation of planned tasks and trends in the change of income, expenses, production cost, profit, and profitability; determining the impact of factors on the identified deviations of indicators; calculating reserves for increasing income, profit, profitability, and reducing expenses and production costs. The study of trends in the change of indicators is used as a basis for forecasting the financial result in the short-term perspective. The feasibility of using the extrapolation method, especially the moving average, is substantiated for determining the forecast values of the financial results of the activities of entrepreneurial structures.
A pénzügyi eredmények kialakulásának meghatározó tényezői: retrospektív és prospektív elemzés
Determinants of formatting the financial results: retrospective and prospective analysis
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: фінансові результати; ретроспективний та перспективний аналіз; напрями аналізу; прогнозування; екстраполяція; ковзна середня