Особливості професії податкового консультанта в Угорщині - Лоскоріх Габріелла; Loszkorih Gabriella; Gabriella Loskorikh (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. У сучасних умовах інтенсивного розвитку економіки та глобалізації інтеграційних процесів професія податкового консультанта є вельми затребуваною. Збільшення складності податкових систем, постійні зміни, зокрема неузгодженість та суперечливість окремих законодавчих норм і регулюючих вимог, перспективи гармонізації міжнародних податкових відносин створюють потребу в професійних консультаціях щодо питань оподаткування, які мають у подальшому сприяти економічному та соціальному розвитку суб’єктів господарювання. Ще у 2004 році Міністерством праці та соціальної політики України спільно із Спілкою податкових консультантів України затверджено кваліфікаційну характеристику професії «консультант з податків і зборів», але наразі механізм державного регулювання діяльності податкових консультантів відсутній. Питанням дослідження досвіду європейських країн саме в сфері податкового консультування увага достатньо не приділяється, хоча позитивна практика Угорщини щодо функціонування податкових консультантів є важливим аспектом при визначенні особливостей їх діяльності, який можна використовувати для удосконалення вітчизняної системи податкового консультування. В Угорщині професія податкового консультанта користується неабияким попитом, характеризується широким спектром наданих послуг і є конкурентоспроможною. У статті визначено теоретичні та практичні особливості професії податкового консультанта в Угорщині для імплементації основних міжнародних аспектів у розвиток вітчизняного ринку податкового консультування. Для того, щоб стати податковим консультантом в цій країні, потрібно мати вищу освіту в галузі обліку та оподаткування, крім того, необхідні глибокі знання податкового законодавства, досвід роботи та обов’язкове щорічне проходження підвищення кваліфікації. У дослідженні деталізовано особливості професій економічного спрямування в Угорщині. Визначено вимоги, які ставляться до податкового консультанта, податкового експерта та сертифікованого податкового експерта. Охарактеризовано інститут державного регулювання підвищення кваліфікації податкових консультантів в Угорщині та проаналізовано останні основні зміни у цій процедурі. Описано діяльність Угорської Асоціації Податкових Консультантів та Бухгалтерських Служб.

A modert intenzív gazdasági fejlődés és az integrációs folyamatok globalizálódása közepette az adótanácsadói szakma nagy keresletet mutat. Az adórendszer egyre bonyolultabbá válása, a folyamatos változások, különösen az egyes jogi normák és szabályozási követelmények következetlensége, valamint a nemzetközi adóügyi kapcsolatok harmonizációjának kilátásai igényt teremtenek a szakmai adótanácsadásra, amely további hozzájárulást jelent a gazdasági élet és a gazdasági egységek társadalmi fejlődésére. Még 2004-ben Ukrajna Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztériuma az Ukrán Adótanácsadók Szakszervezetével együtt jóváhagyta az „adó- és illetéktanácsadó” szakma minősítését, de még mindig nincs pontosan meghatározva állami mechanizmus az adótanácsadói tevékenység törvényi szabályozására. Nem fordítanak kellő figyelmet az európai országok adótanácsadási tapasztalat kutatására, pedig a magyarországi adótanácsadói tevékenységgel kapcsolatos pozitív gyakorlat fontos szempont azok tevékenységük sajátosságainak meghatározásában, ami hasznosítható a hazai adótanácsadó rendszer fejlesztéséhez. Magyarországon az adótanácsadói szakma keresett, széles szolgáltatási körrel jellemezhető, versenyképes. A cikk meghatározza a magyarországi adótanácsadói szakma elméleti és gyakorlati sajátosságait a hazai adótanácsadói piac fejlesztésének főbb nemzetközi szempontjainak megvalósításához. Ahhoz, hogy Magyarországon adótanácsadó lehessen, a jelentkezőnek az adójogszabályok alapos ismeretek, munkatapasztalat és a kötelező éves szakmai továbbképzés mellett megfelelő felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie. A tanulmány részletezi a magyarországi gazdasági jellegű foglalkozások sajátosságait. Meghatározásra kerülnek az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői szakma követelményei. A tanulmány megvizsgálja a magyarországi adótanácsadó-képzés állami szabályozását, és elemzi az eljárás legújabb jelentős változásait, továbbá ismerteti a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületnek tevékenységét.

Abstract. In today's conditions of intensive economic development and globalization of integration processes, the profession of a tax consultant is quite in demand. The increasing complexity of tax systems, constant changes, in particular the inconsistency of individual legislative norms and regulatory requirements, the prospects of harmonization of international tax relations create a need for professional consultations on taxation issues, which should further contribute to the economic and social development of business entities. Back in 2004, the Ministry of Labor and Social Policy of Ukraine, together with the Union of Tax Consultants of Ukraine, approved the qualifications for the profession of "tax and fee consultant", but today there is no mechanism for state regulation of the activities of tax consultants. Not enough attention is paid to the issue of researching the experience of European countries specifically in the field of tax consulting, although the positive practice of Hungary regarding the functioning of tax consultants is an important aspect in determining the specifics of their activity, which can be used to improve the domestic system of tax consulting. In Hungary, the profession of tax consultant is in high demand, characterized by a wide range of services and is competitive. The article defines the theoretical and practical features of the tax consultant profession in Hungary for the implementation of the main international aspects in the development of the domestic tax consulting market. To become a tax consultant in this country, you need to have a relevant higher education. In addition, in-depth knowledge of tax legislation, work experience, and mandatory annual professional development are required. The study describes in detail the peculiarities of economic professions in Hungary. Requirements for a tax consultant, tax expert and certified tax expert are defined. The article describes the institute of state regulation of tax consultants' qualification improvement in Hungary and analyzes the latest major changes in this procedure. The activity of the Hungarian Association of Tax Consultants and Accounting Services is described.
Az adótanácsadói szakma sajátosságai Magyarországon
Features of the tax consultant profession in Hungary
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/3
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00012366
Keywords: податковий консультант; податковий експерт; оподаткування; податки; професія; консультації