Метеорологічний та сейсмічний аспекти геодинамічного стану Закарпатського внутрішнього прогину - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika; Іжак Тібор; Izhak Tibor; Izsák Tibor («WayScience», 2020)
Резюме. Дослідження варіацій параметрів метеорологічного стану та їх зв'язок із просторово-часовим розподілом місцевої сейсмічності актуально, оскільки відмічено певні особливості сейсмотектонічних процесів в регіоні. Необхідно відмітити факт відсутності за тривалий період відчутних місцевих землетрусів в Закарпатському внутрішньому прогині, з липня 2015 року, незважаючи на те, що кількість зареєстрованих місцевих землетрусів коливаються в межах 40-190 подій за рік. Проведені геофізичні спостереження в Закарпатті дозволяють досліджувати різноманітні аспекти геологічних явищ в регіоні. Для вивчення зв’язків геофізичних полів із геодинамічним станом регіону проводяться геофізичні спостереження магнітного поля Землі, величини радіоактивного фону середовища, варіацій електромагнітної емісії в різних діапазонах.
Keywords: геодинамічний стан; Закарпатський внутрішній прогин