Українсько-угорське міжакадемічне співробітництво на терені етнології у наш час - Мушкетик Леся; Mushketyk Lesia; Musketik Leszja (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Національна академія наук України та Академія наук Угорщини (наразі Угорська дослідницька мережа HUN-REN) продовжують регулярну та плідну співпрацю протягом тривалого часу. Прикладом цього є понад тридцятилітня наукова взаємодія Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України з Інститутом народознавства ЦНДФЛ, яка спочатку реалізувалася в рамках міжурядових угод, а нині продовжена в рамках проектів. Так, за останнє десятиріччя були розроблені теми: «Національні, регіональні та локальні зміни в українській та угорській народній культурі та суспільстві у ХХ ст.». і XXI. у ХХІ столітті» (2016–2018); «Угорсько-українське прикордоння: питання національної ідентифікації, міжетнічних відносин та культурної спадщини» (2019–2021), керівники проекту: академік Ганна Скрипник, директор Українського інституту, та доктор хабіліт Балаш Балог, директор Інституту етнографії. За останній період напрацьовано відповідні форми і види співпраці та контактів, розроблено актуальні питання в контексті нових методів і напрямів сучасної європейської науки. Найважливіші результати викладені в наукових статтях, колективних та індивідуальних монографіях, збірниках тощо. опубліковано у формі. У рамках співпраці науковці Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнології імені М. Рильського та Інституту етнології неодноразово відвідували Будапешт, працювали в бібліотеках та архівах, зустрічалися з угорськими колегами, брали участь у численних різноманітних конференціях. Досягнуті результати виявилися перспективними не лише в галузі етнографії та фольклору, а й в інших галузях, таких як історія, соціальна та культурна антропологія, лінгвістика тощо. в області. Водночас ці результати можуть зацікавити ширші культурні кола, сприяти міжкультурній комунікації та стосункам між двома країнами, залучати українську науку до європейської інтеграції України.

Abstract. The National Academy of Sciences of Ukraine and the Hungarian Academy of Sciences (now the HUN-REN research network) have long maintained systematic and fruitful cooperation. An example of this is the more than thirty years of scientific contacts between the Maksym Rylsky Institute of Art History, Folklore and Ethnology of the National Academy of Sciences of Ukraine and the Hungarian Institute of Ethnographic Studies of the Center for Humanities, which first took place within the framework of intergovernmental agreements and now continues within the framework of projects. Thus, over the past decade, the following topics have been developed: "Changes at the national, regional and local levels in the folk culture and society of Ukraine and Hungary in the twentieth and twenty-first centuries" (2016-2018); "Hungarian-Ukrainian borderland: issues of national identification, interethnic relations and cultural heritage" (2019-2021), led by the project managers, the Director of the Institute of Art History, Folklore and Ethnology, Academician Hanna Skrypnyk, and the Director of the Institute of Ethnographic Studies, Dr Balazs Balogh. Over the past period, appropriate forms and types of cooperation and contact, development of topical issues in the context of new methods and directions of modern European science have been worked out. The main achievements are manifested in the form of scientific works, collective and individual monographs, collections, etc. Within the scope of cooperation, scientists of the Institute of Art History, Folklore and Ethnology and the Institute of Ethnographic Studies visited Budapest several times, worked in libraries and archives, met with Hungarian colleagues, and participated in many diverse conferences. The obtained results were promising not only in the field of ethnography and folkloristics, but also in other areas - history, social and cultural anthropology, linguistics, etc. At the same time, these assets can be of interest to wide cultural circles, contribute to intercultural communication and contacts between the two countries, and further involvement of Ukrainian science in the European integration of Ukraine in general.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia (jelenleg HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat) régóta rendszeres és gyümölcsöző együttműködést folytat. Erre példa az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia M. Rylsky Művészettörténeti, Folklór- és Etnologiakutatás Intézete és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete közötti több mint harmincéves tudományos kapcsolat, amely kezdetben kormányközi megállapodások keretében valósult meg, most pedig projektek keretében folytatódik. Így az elmúlt évtizedben a következő témákat dolgozták ki: „Nemzeti, regionális és helyi változások az ukrán és magyar népi kultúrában és társadalomban a XX. és XXI. században” (2016–2018); „A magyar-ukrán határvidék: a nemzeti identifikáció, az interetnikus kapcsolatok és a kulturális örökség kérdései” (2019–2021), projektvezetők: Hanna Skrypnyk akadémikus, az ukrán Intézet igazgatója és Balogh Balázs habilitált doktora, a Néprajztudományi Intézet igazgatója. Az elmúlt időszakban megfelelő együttműködési és kapcsolattartási formákat és típusokat alakítottak ki, valamint a modern európai tudomány új módszereinek és irányainak összefüggésében aktuális kérdések kidolgozására került sor. A legfontosabb eredményeket tudományos cikkek, kollektív és egyéni monográfiák, gyűjtemények stb. formájában tették közzé. Az együttműködés keretében az M. Rylsky Művészettörténeti, Folklór- és Etnologiakutatás Intézete és a Néprajtudományi Intézet kutatói többször jártak Budapesten, dolgoztak könyvtárakban és levéltárakban, találkoztak magyar kollégákkal, és számos különböző konferencián vettek részt. Az elért eredmények ígéretesnek bizonyultak nemcsak a néprajz és a folklór területén, hanem más területeken is, mint például a történelem, a társadalmi és kulturális antropológia, a nyelvészet stb. területén. Ugyanakkor ezek az eredmények szélesebb kulturális körök érdeklődésére is számot tarthatnak, elősegíthetik a két ország közötti interkulturális kommunikációt és kapcsolatokat, és tovább vonhatják az ukrán tudományt Ukrajna európai integrációjába.
Ukrainian-Hungarian Interacademic Cooperation in the Field of Ethnology today
Ukrán-magyar akadémiai együttműködés a mai időben a néprajz területén
Szerkesztőbizottság: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/about/editorialTeam
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/7/13
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/archive
Keywords: Академія наук; Інститут мистецтвознавства імені М. Рильського; фольклорно-етнологічні дослідження; Інститут народознавства БТК; проекти; публікації; конференції