A Balassi Intézet egyetemi előkészítőjének története - Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Belvedere Meridionale, 2018)
Az előkészítő intézetet az 1950-es években zajló koreai és vietnámi háborúk hívták életre. A háborús konfliktusok elől a „baráti” szocialista Magyarországra érkező ázsiai hallgatók kihívások elé állították a magyar oktatási rendszert. Itt merült fel először a magyar mint idegen nyelv tanításának szükségessége. A későbbiek során az előkészítő intézetre hárult az a feladat, hogy a világ szinte összes országából érkező külföldi hallgatókat integrálja a magyar oktatási rendszerbe. A rendszerváltás az intézet profiljának megváltozását hozta. Ettől kezdve a külföldi hallgatók helyett és mellett kiemelten foglalkozott a határon túli magyarok magyar felsőoktatási bemeneti szintjéhez való felzárkóztatás feladatával.

Abstract. The Korean and Vietnam wars in 1950’s brought the International Preparatory Institute (IPI) into being. Asian students driven out by war conflicts to the „friendly” socialist Hungary presented challenges to the Hungarian education system. The need for teaching the Hungraian language as a foreign language has firstly emerged here. Later the International Preparatory Institute became responsible for integrating students arriving from almost all countries of the world into the Hungarian education system. The transition changed the profile of the institute. From then on, it focused on the task of catching up with the Hungarian higher education entry level of cross-border Hungarian students as well as and instead of foreign students.
http://www.kulturaeskozosseg.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=98
Keywords: Balassi Intézet; határon túli magyar hallgatók