Особливості застосування інноваційних інструментів у стратегічному управлінні регіональними туристичними дестинаціями - Матвійчук Людмила; Matvijcsuk L.; Matviichuk Liudmyla; Жадько Оксана; Zsadkó O.; Zhadko О.; Штанько Оксана; Stanykó O.; Shtanko О. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. В умовах глобалізації та стрімкого розвитку технологій, дослідження особливостей застосування інноваційних інструментів у стратегічному управлінні туристичними дестинаціями набуває актуальності, оскільки сприяє підвищенню конкурентоспроможності та сталому розвитку туристичних територій. Метою дослідження є визначення особливостей застосування інноваційних інструментів у стратегічному управлінні туристичними дестинаціями та розробка рекомендацій щодо їх ефективного впровадження для забезпечення конкурентоспроможності та стійкості територій. У роботі запропоновано класифікацію міських туристичних дестинацій України за рівнем доступності та придатності до використання, яка поділяє туристичні дестинації на три категорії: доступні та придатні до використання, доступні, але умовно придатні, а також недоступні або непридатні для туристичної діяльності. Наведено приклади таких дестинацій України зважаючи вплив сучасних факторів, які переважно носять деструктивний характер. Досліджено стан та перспективи розвитку туристичної дестинації міста Луцьк, зокрема проаналізовано надходження від туризму до бюджету міста та обсяги туристичного збору. Сформовано систему інтегрованого управління структурними елементами туристичної дестинації, яка відображає взаємозв’язок між транспортною, розважальною, соціальною інфраструктурою, об’єктами туристичних атракцій та сервісним обслуговуванням. Визначено основні групи стейкхолдерів стратегічного управління туристичними дестинаціями. Систематизовано напрями стратегічного управління туристичними дестинаціями, які формують ефективну систему розвитку туристичних територій, що сприяє підвищенню привабливості дестинацій. Запропоновано основні інноваційні напрями розвитку туристичних дестинацій в сучасних умовах, враховуючи виклики, спричинені військовою агресією росії, економічними кризами та технологічними змінами. Впровадження цифрових технологій, розвиток сталої туристичної інфраструктури, адаптація до глобальних викликів та інтеграція smart-рішень дозволяють підвищити конкурентоспроможність дестинацій, забезпечити їхню стійкість і привабливість для туристів.

A globalizáció és a gyors technológiai fejlődés összefüggésében egyre inkább aktuálissá válik a turisztikai desztinációk stratégiai menedzsmentjében az innovatív eszközök alkalmazásának sajátosságainak kutatása, amely hozzájárul a turisztikai térségek versenyképességének növeléséhez és fenntartható fejlődéséhez. A tanulmány célja, hogy meghatározza az innovatív eszközök alkalmazásának jellemzőit a turisztikai desztinációk stratégiai menedzsmentjében, és javaslatokat dolgozzon ki azok hatékony megvalósítására a területek versenyképességének és fenntarthatóságának biztosítása érdekében. A dolgozat javaslatot tesz az ukrajnai városi turisztikai desztinációk elérhetőségi és használhatósági szint szerinti osztályozására, amely három kategóriába sorolja a turisztikai célpontokat: elérhető és használható, elérhető, de feltételesen alkalmas, valamint turisztikai tevékenységre megközelíthetetlen vagy alkalmatlan. Példák az ilyen ukrajnai desztinációkra, figyelembe véve a modern tényezők hatását, amelyek elsősorban romboló jellegűek. Megvizsgáltuk Luck város turisztikai desztinációjának állapotát és fejlődési kilátásait, különös tekintettel a turizmusból a város költségvetésébe befolyó bevételre és az idegenforgalmi díj mértékére. Kialakult a turisztikai desztináció szerkezeti elemeinek integrált menedzselésének rendszere, amely tükrözi a közlekedés, a szórakozás, a szociális infrastruktúra, a turisztikai vonzerő létesítmények és a szolgáltatás kapcsolatát. Meghatároztuk a turisztikai desztinációk stratégiai irányításában érdekelt felek főbb csoportjait. Rendszereztük a turisztikai desztinációk stratégiai irányításának irányait, amelyek hatékony rendszert alkotnak a turisztikai területek fejlesztésében, ami hozzájárul a desztinációk vonzerejének növeléséhez. Az orosz katonai agresszió, a gazdasági válságok és a technológiai változások okozta kihívások figyelembevételével a turisztikai desztinációk fejlesztésének fő innovatív irányait javasolják modern körülmények között. A digitális technológiák bevezetése, a fenntartható turisztikai infrastruktúra fejlesztése, a globális kihívásokhoz való alkalmazkodás, az okos megoldások integrálása lehetővé teszi a desztinációk versenyképességének növelését, fenntarthatóságának biztosítását, turisták vonzását.

Abstract. In the context of globalization and rapid technological development, the study of the features of the application of innovative tools in the strategic management of tourist destinations is becoming relevant, as it contributes to increasing the competitiveness and sustainable development of tourist areas. The purpose of the study is to determine the features of the application of innovative tools in the strategic management of tourist destinations and develop recommendations for their effective implementation to ensure the competitiveness and sustainability of territories. The paper proposes a classification of urban tourist destinations in Ukraine by the level of accessibility and usability, which divides tourist destinations into three categories: accessible and usable, accessible but conditionally suitable, and inaccessible or unsuitable for tourist activities. Examples of such destinations in Ukraine are given, taking into account the influence of modern factors, which are mainly destructive in nature. The state and prospects for the development of the tourist destination of the city of Lutsk are studied, in particular, the revenue from tourism to the city budget and the volume of tourist fees are analyzed. A system of integrated management of the structural elements of a tourist destination has been formed, which reflects the relationship between transport, entertainment, social infrastructure, tourist attraction facilities and service. The main groups of stakeholders in the strategic management of tourist destinations have been identified. The directions of strategic management of tourist destinations have been systematized, which form an effective system for the development of tourist territories, which contributes to increasing the attractiveness of destinations. The main innovative directions for the development of tourist destinations in modern conditions have been proposed, taking into account the challenges caused by russia's military aggression, economic crises and technological changes. The introduction of digital technologies, the development of sustainable tourism infrastructure, adaptation to global challenges, and the integration of smart solutions make it possible to increase the competitiveness of destinations, ensure their sustainability, and attract tourists.
Az innovatív eszközök alkalmazásának jellemzői a regionális turisztikai desztinációk stratégiai menedzsmentjében
Features of the application of innovative tools in the strategic management of regional tourist destinations
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: індустрія туризму; сталий розвиток територій; система управління; конкурентоспроможність