Mennyire motiváló az online tanulási környezet? - Major Lenke; Grabovac Beáta; Horák Rita; Kalmár Laura; Námesztovszki Zsolt (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A világválság egyik napról a másikra kényszerítette rá az oktatási rendszer résztvevőit arra, hogy egy teljesen újfajta környezetbe helyezzék át az oktatónevelő munkát. Erre a kihívásra sem a tanárok, sem a tanulók, sem pedig a szülők nem voltak kellően felkészülve. Különböző megoldások születtek a hagyományos munkarend felváltására, például valós idejű online órák, oktató videók használata, önálló munka a taneszközökkel. Kiemelt szerepet kapott a tanulók motiválásának kérdése. A tanulók motiválása a jelenléti oktatás során is kihívások elé állítja a pedagógusokat. Az online térben való, „személytelen jelenléttel” pedig méginkább nehéz volt megtalálni a sikeres motiváció eszközeit és módszereit. Tanulmányunkban egyetemi hallgatók tanulási motivációját vizsgáltuk a Covid- járvány időszakában. A tanulóktól sokkal nagyobb önállóságot követelt meg a helyzet, változott a tanulási idő beosztása, a tanulási szokások és a technikai felszereltség igénye is. Kutatásunk célja megvizsgálni, miként változott a hallgatók tanulási magatartása, motivációja az online oktatás során. Hogyan változott meg hozzáállásuk a tanulással kapcsolatban, és milyen motivációs megoldásokkal találkoztak az oktatók részéről.

Abstract. The world crisis forced the participants of the education system to transfer to a new learning challenge overnight. Neither the teachers, nor the students, nor the parents were sufficiently prepared for this challenge. Various solutions were established to replace the traditional learning schedule, such as real-time online classes, the use of educational videos, independent work with teaching aids, thus the issue of student motivation was prioritized as a research topic. Motivating students also presents challenges to teachers during traditional classroom teaching. Due to the issue of "impersonal presence" in online space, it was even more difficult to find the tools and methods of successful motivation.
How motivating is the online learning environment?
Keywords: tanulási motiváció; távoktatás; tanulási magatartás