A második világháború előtti magyar középiskolai történelemkönyvek illusztrációi - Szalay Ignác (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Doktori kutatásomban a második világháború előtti időszak (Hóman Bálint minisztersége, 1932–1942) középiskolai történelemtankönyveinek illusztrációival foglalkozom. Előadásom elején bemutatom ennek a sajátos kornak a történelemszemléletét és oktatáspolitikai körképét. Ezután kitérek három könyv fizikai jellemzőire. Mindhárom engedélyezett és középiskolákban használt történelemkönyv volt. A könyvek közül kettő a Szent István-társulat (Egyetemes történelem 1. rész Marczell Ágostontól és Szegedi Taszilótól és Egyetemes történelem 3. rész ugyanazoktól a szerzőktől)kiadása, egy pedig a Királyi Magyar Egyetemi Nyomdáé (Történelem gazdasági középiskolák számára 3. rész, Farkas Lászlótól és Molnár Bélától). Ezután bemutatom a könyvek illusztrációinak típusait, és ábrákon szemléltetem a hasonlóságokat és különbségeket. Milyen illusztrációs típusok gyakoriak, hány térkép és szemléletformálásra alkalmas életkép jelenik meg bennük. Összefüggéseket vázolok a kiadók eltérő illusztrációs szemléletében és abban, hogy a háború előrehaladása hogy befolyásolhatta a könyvek minőségét. Az összegzésben pedig a további kutatások lehetőségét vázolom, és megnyitnám a diszkusszió lehetőségét.

Abstract. In my doctoral project, I put my focus on the pre Second World War (Bálint Hóman’s ministership, 1932–1942) high school history book illustrations. In my presentation, I would like to draw attention to the political backgound and the specific point of view of history in these times. After I made the context and introduction, I present the physical characteristics of three books. All of them were used in high school history education in the pre-war era. Two of them are published by the Szent István-társulat (Universal history 1 from Ágoston Marczell and Tasziló Szegedi and Universal history 3 from the same authors). The third one is published by the Királyi Egyetemi Nyomda (History for economic high schools, written by László Farkas and Béla Molnár). I present the types of illustrations of these books and show the results on graphics. For example, what kind of illustration types were popular, how many maps were used in a book. Is there any picture with potential to influence the way of thinking? I outline the connections between the process of war and the types of illustrations. In the summary, I outline some future plans and I would like to open a discussion about the topic.
Illustrations of hungarian high school history books in the II World War era
Keywords: neveléstörténet; illusztrációk; Horthy-korszak; történelemkönyvek