A COVID-19 elterjedésének földrajzi sajátosságai Kárpátalján - Bogáthy Eszter; Богаті Естер (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Ukrajnában az első koronavírusos esetet 2020. március 3-án Csernyivciben diagnosztizálták egy férfinél, aki Olaszországból érkezett haza. Kárpátalján március 23-án értesültek a vírus megjelenéséről egy munkácsi lakosnál. Ezt követően egyes ukrajnai megyékbe karantént, míg Kárpátalján járványmegelőzési intézkedéseket vezettek be, és távoktatást rendeltek el a tanév végéig. Július 31-i döntés értelmében az ukrán kormány zöld, sárga, narancssárga és vörös övezetekbe sorolta megyéit a járvány súlyosságától függően. A pandémia kitörése óta több kutatás is bizonyította, hogy a járvány és az azt okozó válság eltérő módon jelentkezik egyes országokba, regionális és lokális szinten is, így a területiségnek fontos szerepe van a világjárvánnyal kapcsolatos összefüggések megértésében. Kutatásunkban földrajzilag vizsgáltuk Kárpátaljára vonatkozóan a koronavírus- járvány terjedését, a fertőzések és a halálozások számát járásonként és településenként. A vizsgálat során összehasonlítottuk a települések fertőzöttségét típusuk, nagyságuk, elhelyezkedésük alapján.
Географічні особливості поширення пандемії COVID-19 на Закарпатті
Keywords: COVID-19; Kárpátalja; földrajz; Закарпаття; географія