„Hogy a község és környékének gazdasági kultúrája emeltessék” - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (HONISMERETI SZÖVETSÉG, 2016)
Nagybereg település iskolaügyéről szinte semmit nem tudunk a XX. század előtti időkből, pedig a község területén már a XII. században „volt valamilyen helység”, amelyről a Váradi Regestrumban feljegyzés található egy vádemelés kapcsán. Lehoczky Tivadar is (akit a mai napig Bereg vármegye egyik legjelentősebb krónikásának tartanak) csak annyit tudott a községben zajló oktatásról írni méltán elhíresült monográfiájában, hogy 1595-ben a református hitközösség külön iskolával és tanítóval bírt, s hogy 1600-ban egy Dobrai Péter nevű iskolatanítója volt. Az ő tanügyi összeírása az 1869-es évvel kezdődött és 1880-al zárult, s a Magyar Királyi Statisztikai Hivatal adatait mutatta. Vagyis valójában mindössze egy évtizednyi időintervallumban tudunk kutakodni a Lehoczky-munkában az oktatásügy kérdésében. A tanulmányban a Nagybereg községben létrehozott és viszonylag rövid ideig működő gazdasági ismétlőiskola történetét próbáltuk rekonstruálni elsősorban a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár (KTÁL) beregszászi részlegén fellelt levéltári források alapján.
A nagy-beregi külön szaktanítós, községi jellegű gazdasági ismétlőiskola vázlatos élettörténete
Keywords: Nagybereg; ismétlőiskola; iskolaügy