Міжнародні податкові ініціативи та їх адаптація в Україні: значення Pillar 1 і Pillar 2 для податкової й бюджетної політики - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána (ГО "Науково-Освітній Інноваційний Центр Суспільних Трансформацій", 2025)
Резюме. В умовах глобалізації економіки та посилення цифровізації, ефективність національних податкових систем стає важливою складовою економічної стабільності та розвитку країни. Зокрема, для України, яка активно інтегрується в міжнародне економічне середовище, впровадження глобальних стандартів оподаткування має потенціал для зміцнення податкової справедливості, збільшення надходжень до бюджету та забезпечення більш прозорого економічного середовища. Актуальність дослідження полягає в потребі ефективної імплементації міжнародних податкових норм, що відповідають вимогам глобальних економічних змін, таких як боротьба з податковими маніпуляціями та агресивним податковим плануванням транснаціональних корпорацій. Метою статті є дослідження впливу цих ініціатив на податкову та бюджетну політику України, а також визначення можливостей їх адаптації до національної податкової системи. Дослідження базується на аналізі міжнародних податкових ініціатив BEPS 2.0, використовуючи методи порівняльного аналізу та систематизації. Вивчено впровадження Pillar 1 і Pillar 2, їх економічні та бюджетні наслідки для України, а також можливі виклики при адаптації національного законодавства. Описано основні механізми Pillar 1: правило прив'язки (Amount A), фіксована прибутковість для базової маркетингової та дистрибуційної діяльності (Amount B), а також процеси для забезпечення податкової визначеності. Визначено ключові правила Pillar 2: правило про включення доходу, правило про недостатньо оподатковані виплати, а також правило про обов'язкове оподаткування. Сформульовано рекомендації щодо удосконалення українського податкового законодавства. Теоретичне значення дослідження полягає в аналізі впливу міжнародних податкових ініціатив на національні податкові системи. Практична цінність роботи полягає у розробці рекомендацій для адаптації законодавства України до міжнародних стандартів. Оригінальність дослідження полягає в комплексному підході до вивчення перспектив адаптації Pillar 1 та Pillar 2 в Україні, а також у визначенні можливих викликів і переваг цього процесу. Перспективи подальших досліджень включають аналіз економічних і правових аспектів більш детальної імплементації цих ініціатив у національне законодавство.

Abstract. In the context of economic globalization and increasing digitalization, the effectiveness of national tax systems becomes a crucial component of a country's economic stability and development. For Ukraine, which is actively integrating into the international economic environment, the implementation of global tax standards has the potential to strengthen tax fairness, increase budget revenues, and ensure a more transparent economic environment. The relevance of the study lies in the need for effective implementation of international tax norms that align with the requirements of global economic changes, such as combating tax manipulation and aggressive tax planning by multinational corporations. The aim of the article is to investigate the impact of these initiatives on Ukraine's tax and budgetary policy, as well as to identify the opportunities for their adaptation to the national tax system. The study is based on the analysis of the BEPS 2.0 international tax initiatives, employing methods of comparative analysis and systematization. The implementation of Pillar 1 and Pillar 2, their economic and budgetary implications for Ukraine, and the possible challenges in adapting national legislation are examined. The main mechanisms of Pillar 1 are described: the nexus rule (Amount A), fixed profitability for basic marketing and distribution activities (Amount B), as well as processes to ensure tax certainty. Key rules of Pillar 2 are identified: income inclusion rule, undertaxed payment rule, and the subject-to-tax rule. Recommendations for improving Ukraine's tax legislation are formulated. The theoretical significance of the research lies in the analysis of the impact of international tax initiatives on national tax systems. The practical value of the work lies in the development of recommendations for adapting Ukraine's legislation to international standards. The originality of the study lies in the comprehensive approach to exploring the prospects of adapting Pillar 1 and Pillar 2 in Ukraine, as well as in identifying the potential challenges and advantages of this process. The prospects for further research include the analysis of the economic and legal aspects of the more detailed implementation of these initiatives into national legislation.
International tax initiatives and their adaptation in Ukraine: the significance of pillar 1 and pillar 2 for tax and budgetary policy
Весь випуск: https://reicst.com.ua/pmt/issue/view/issue_20_2025
Keywords: податкова система; BEPS; Pillar 1; Pillar 2; міжнародні податкові ініціативи; tax system; BEPS; Pillar 1; Pillar 2; international tax initiatives