Körkérdés: a transznacionalizációról, a 2004-es népszavazás következményeiről, a kettős állampolgárság hatásáról, a 2010 utáni magyarságpolitika eredményességéről - Bali János; Bárdi Nándor; Biró A. Zoltán; Egry Gábor; Fiala-Butora János; Gábrity Molnár Irén; Göncz László; Kapitány Balázs; Kontra Miklós; Kovács Attila; Molnár József; Молнар Йосип; et al. (TK Kisebbségkutató Intézet, 2024)
A transznacionalizáció/határtalanodás, illetve a migráció lehetősége hogyan hatott a kutatási területére, az Ön által vizsgált jelenségekre Magyarország európai uniós csatlakozása óta? Kutatási területem Kárpátalja népességét és magyarságát foglalja magába etnodemográfiai megközelítésben, és erre, értelemszerűen, jelentős hatása van a migrációnak. Tekintve, hogy Ukrajna Magyarország EU-s csatlakozásakor kívül maradt az Unión, az esemény a vízumkényszer bevezetése nyomán az anyaország felé irányuló különböző formájú migrációt valamelyest megnehezítette. Azonban a magyar hatóságok liberális vízumpolitikája jelentősen tompította az ebből adódó kényelmetlenségeket, az EU-s vízum birtokában pedig az ukrán állampolgárok, így a kárpátaljai magyarok számára is megnyílt a szabad mozgás lehetősége az egész schengeni övezetben. Hogy ez a lehetőség összességében fokozta-e az elvándorlást, a külföldi munkavállalást, annak megítélése inkább alapul politikai elfogultságokon, mintsem valós adatokon. A szórványosan rendelkezésre álló statisztikai, illetve kutatási adatok számottevő növekedést a kivándorlás mértékében ennek hatására nem mutattak, azonban annak iránya módosult: Magyarország mellett más európai célországok szerepe is erősödött. Összességében tehát Magyarország EU-s csatlakozása pozitív hatással volt az Unión kívül maradt kárpátaljai magyarokra is.
Roundtable The Impact of Transnationalisation, Hungarian Citizenship and Kin-State Policy on Hungarian Minority Communities
Teljes kiadvány: https://epa.oszk.hu/00000/00036/00120/pdf/EPA00036_regio_2024_4.pdf
Keywords: transznacionalizáció; migráció; Magyarország; Európa Unió; kettős állampolgárság; Kárpátalja; határtalanodás