Okos eszközök alkalmazása a távoktatásban az iskolai matematika órákon (Kahoot, Wordwall stb. példáin) - Horváth Mariann; Горват Маріанн (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
A Covid-19 járvány által keletkezett pandémia miatt, az iskolai oktatás új formát vett fel. A mindennapi, megszokott iskolai rendszer, a tanórák új formában lettek megtartva. A legtöbb háztartásban nem mindenki rendelkezik saját laptoppal vagy személyi számítógéppel. Ha a szülők rendelkeznek is ezekkel az eszközökkel, valószínű, sőt bizonyos, hogy a pandémia alatt, nekik is szükségük van ezekre, a távmunka miatt. Miután információs társadalomban élünk, és a technika, az informatikai eszközök már-már hétköznapinak számítanak a mai iskolás gyermekek számára, mivel ebben nőlnek fel, ezek veszik körül őket. Emiatt a gyerekek számára könnyebb volt megismerkedni és megtanulni a távoktatás alatt használt rendszereket, anyagokat, alkalmazásokat, stb. Viszont a helyes tanári útmutatás nélkül mindez sokkal nehezebb és időigényesebb lett volna. A fentebb említett példát folytatva, arra szeretnék kitérni, hogy miután a gyerekek nagyobb többsége csak okostelefonnal rendelkezik, emiatt a tanárok kihívás elé voltak állítva olyan szempontból, hogy meg kellett találniuk azokat a rendszereket, virtuális oktatási környezetet, alkalmazásokat, melyeket okostelefon által is könnyű használni és vezérelni. Immár két éve szerves része az oktatásnak a távoktatás, mint oktatási forma. Ez alatt az idő alatt kisebb változásokon ment át, a megismert hibákat, igyekezett mindenki kijavítani, az alkalmazásokat is jobbá tenni. Ennek okán egyre több, oktatást segítő mobilapplikációt lehet megtalálni, vagy a már kezdetektől használt rendszerek, alkalmazások mobilra tervezett verzióját is.
Використання спеціальних додатків мобільних телефонів при викладанні математики у школі в умовах дистанційного навчання (на прикладі Kahoot, Wordwall та ін.)
Keywords: okos eszközök alkalmazása; távoktatás; matematikaoktatás; використання спеціальних додатків; дистанційнe навчання; навчання математики