Українсько-угорське прикордоння: можливості та перспективи розвитку в контексті європейських інтеграційних процесів - Підгрушний Григорій; Pidgrushniy Grygoriy; Коваль Катерина; Kovály Katalin; Молнар Йосип; Molnár József; Гомокі Еріка; Erika Homocki; Homoki Erika (Видавничий дім «Академперіодика» НАН України, 2017)
Резюме. Мета статті – розкрити особливості розвитку українсько-угорського прикордоння як важливої територіальної ланки у системі європейської інтеграції України. Дано аналіз нормативно-правового забезпечення українсько-угорського транскордонного співробітництва, розкрито його нинішні масштаби та спрямованість. Досліджено територіальну організацію українсько-угорського транскордонного регіону. На основі експертного анкетування досліджено питання, що стосуються проблем спільного використання наявних природних ресурсів прикордоння, рівня доходів та якості життя населення по обидва боки кордону, можливостей формування транскордонних економічних кластерів, проблем транскордонної міграції населення та екологічної безпеки тощо. Наголошено, що можливості Закарпаття з високою часткою угорців, які проживають у прикордонних районах області й мають тісні трудові, культурно-історичні, бізнесові та інші зв'язки з Угорщиною, є особливо сприятливими для євроінтеграційних процесів. Запропоновано систему заходів, спрямованих на активізацію соціально-економічного розвитку українсько-угорського транскордонного регіону.

Abstract. The aim of the article is to define peculiarities of development of Ukrainian-Hungarian borderland as an important link in the system of European integration of Ukraine. The legislative framework of Ukrainian-Hungarian cross-border cooperation is analyzed as well as its current scale and orientation. Territorial organization of Ukrainian-Hungarian cross-border region has been researched. Involving a method of expert questioning, a number of issues have been researched including aspects of mutual using of available natural resources of the borderland, distribution of income level and live quality on both sides of the border, possibilities of development of cross-border economical clusters, cross-border migration and ecological safety etc. It is emphasized that the potential of Transcarpathia with a high proportion of Hungarians living in the border areas of the region and having close labor, cultural and historical, business and other ties with Hungary are especially favorable for European integration processes. The system of actions is offered to activate socio-economic development of Ukrainian-Hungarian crossborder region.
Ukrainian-hungarian borderland: possibilities and perspectives of development in the context of european integration processes
Зміст: https://ukrgeojournal.org.ua/uk/node/580
Keywords: транскордонний регіон; транскордонне співробітництво; європейська інтеграція; українсько- угорське прикордоння; Україна; Угорщина