Pénzügyi tudatosság, pénzügyi kultúra vizsgálata tanulók körében - Barabásné Kárpáti Dóra; Дора Барабашне Карпаті; Balázs Gyöngyi; Балаж Д.; Oroszné Ilcsik Bernadett; Оросне Ілчік Б. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Kutatásunkban a fiatal korosztály pénzügyi tudatosságát vizsgáljuk a 266 diák megkérdezésével. Véleményünk szerint a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi kultúra fejlődésében van a következő generáció jövője és életük minősége. A legalapvetőbb fogyasztói döntésekhez elengedhetetlenné vált a szerteágazó tudás. A szocializációs közeg nagyban befolyásolja a fiatalok pénzügyi kultúráját és attitűdjét. A gyors digitalizációs fejlődés hatására az oktatási intézményekben szerzett tudás mindig frissítést igényel. A tudás bővítését számos iskolával együttműködő program is támogatja. A kutatásból kiderül, hogy az említett korosztály pénzügyi tudatossága alapvetően pozitív, azonban némely kérdésre adott válasz arra a következtetésre utal, hogy gyakorlati tudásszintjük még fejlődésre szorul. Ez a fiatal éveiknek tudható be. Pozitívnak értékelhető, hogy az otthoni szocializációs környezetben a válaszadók pozitív példát látnak. A színvonalas gazdasági oktatás is nagymértékben hozzájárul a tanulók pénzügyi attitűdjének, magatartásnak és ismereteiknek az elsajátításához. A felgyorsult világ változásai és a pénzügyi kultúra fejlődése okán nem lehetünk maximálisan elégedettek, hiszen a folyamatos tanulói fejlesztés alapkövetelmény a felnövekvő generáció számára, melyet ők is így éreznek, ezt mi sem támasztja alá, mint hogy a válaszoló diákok is azt vallották, hogy az oktatási intézményben megszerzett ismeretanyag nem teljesen kielégítő számukra ahhoz, hogy pénzügyi ismereteiket fejleszthessék, tehát több megszervezett programra, ismeretre és gyakorlatiasabb tudásra vágynak. Ezen új kompetenciákat az oktatási rendszerben tudják leginkább elsajátítani a fiatalok, ezért kiemelten fontos az oktatás szerepe, valamint színvonala. A színvonal nemcsak a tananyagok tekintetében értendő, hanem naprakész tudás birtokában lévő pedagógusokban, a jövő pedagógusaiban.

Abstract. Our research, based on a survey of 266 students, examines the financial awareness of young people. We believe that the future of the next generation and their quality of life depends on the development of financial literacy and financial culture. Comprehensive knowledge has become essential for the most basic consumer decisions. The socialisation environment strongly influences the financial culture and attitudes of young people. As a result of the rapid development of digitalisation, the knowledge acquired in educational institutions needs to be constantly updated. The expansion of knowledge is also supported by many programmes in cooperation with schools. The research shows that the financial awareness of this age group is basically positive, but the answers to some questions suggest that their level of practical knowledge needs to be improved. This may be due to their young age. On a positive note, the respondents see a positive example in the socialisation environment at home. High quality economic education also contributes significantly to the acquisition of financial attitudes, behaviours and knowledge by students. Due to the changes in the accelerated world and the development of financial culture, we cannot be completely satisfied, because the continuous development of students is a basic requirement for the rising generation, which feels the same way, and this is supported by nothing other than the fact that the responding students also stated that the educational knowledge acquired in the institution is not completely satisfactory for them to develop their financial knowledge, so they want more organised programmes and more practical knowledge. It is in the education system that young people can best acquire these new competences, which is why the role and quality of education is of paramount importance. Quality means not only in terms of teaching materials, but also in terms of teachers with up-to-date knowledge, the teachers of the future.

Резюме. Це дослідження, засноване на опитуванні 266 студентів, вивчає фінансову обізнаність молодих людей. Розвиток фінансової грамотності та фінансової культури має вирішальне значення для майбутнього та якості життя наступного покоління. Всебічні знання стали необхідними навіть для найпростіших споживчих рішень. Середовище соціалізації відіграє значну роль у формуванні фінансової культури та поглядів молоді. Через стрімкий розвиток цифровізації знання, отримані в навчальних закладах освіти, потребують постійного оновлення. Численні програми у співпраці зі школами сприяють розширенню цих знань. Дослідження показує, що фінансова обізнаність у цій віковій групі загалом позитивна; однак відповіді на деякі запитання свідчать про те, що практичних знань залишається недостатньо, можливо, через молодий вік учасників. Позитивно, багато респондентів відзначили, що їх домашнє соціальне середовище є позитивним фінансовим прикладом. Високоякісна економічна освіта значною мірою сприяє набуттю фінансових установок, поведінки та знань. Незважаючи на це, враховуючи швидкі зміни у світі та постійний розвиток фінансової культури, постійне вдосконалення залишається необхідністю. Це додатково підтверджується тим фактом, що респонденти висловили незадоволення фінансовими знаннями, отриманими в закладах освіти, вказуючи на бажання мати більш структуровані програми та практичні знання. Освітні системи забезпечують оптимальне середовище для набуття молодими людьми цих компетенцій, роблячи роль і якість освіти першочерговими. Якість стосується не лише навчальних матеріалів, а й наявності викладачів із сучасними знаннями, що підкреслює важливість майбутніх учителів.
Дослідження фінансової обізнаності та фінансової культури студентів
Examination of Financial Awareness and Financial Culture Among Students
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: pénzügyi tudatosság; pénzügyi kultúra; fiatalok; kérdőíves vizsgálat; oktatás