A társasági adó és a gazdasági versenyképesség területi összefüggései - Molnárné Barna Katalin; Молнар Борно К.; Fehér Helga; Фегер Г. (ФОП Сабов А. М., 2019)
A különböző területi egységek versenyképessége és annak mérése a 20. század utolsó évtizedeiben került előtérbe, amit a világgazdaságban, pontosabban a kontinensek és az országok közötti kapcsolatokban bekövetkezett jelentős mértékű mennyiségi változások okoztak. Ez a folyamat a globalizáció, amely egyebek között globális versenyt jelent, s a versenyképesség az ebben való sikeres részvételt írja le az egyes országok, régiók esetén. Az utóbbi évtizedben a versenyképességi szemlélet különösen az Európai Unióban terjedt el. A Közösség regionális politikája a harmonikus és kiegyensúlyozott területi fejlődést tűzi ki célul, és a kohézió leghatékonyabb eszközének a régiók versenyképességének javítását tartja. Az Európai Uniót létrehozó 1992. évi Maastrichti Szerződés óta a versenyképesség kulcsfogalommá vált. A globalizáció felerősödésével a verseny korábbi feltételei megváltoztak és a versenyképesség meghatározását illetően is több elmélet született.
Просторові взаємозв’язки податку на прибуток та економічної конкурентоспроможності
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: gazdasági versenyképesség; társasági adó