Az ukrán nyelv elsajátításának problémái kárpátaljai magyar anyanyelvűek számára - Pősze Andrea; Andreya Pevse; Андрея Певсе (Debreceni Egyetem, 2018)
Minden nemzetnek legfőbb kincse a nyelve. így vannak ezzel a Kárpátalján élő magyar nemzetiségűek is. Míg tanuljuk, ápoljuk anyanyelvűnket, párhuzamban tudnunk kell (kéne) az államnyelvet is ─ az ukrán oktatási törvények szerint ─ anyanyelvi szinten. Ahhoz, hogy egy kárpátaljai magyar anyanyelvű gyermek vagy fiatal megtanulja az ukrán nyelvet, egy megfelelő oktatástervezésre lenne szükség.
Keywords: magyar anyanyelvűek; ukrán nyelv