Az antik téma időszerűsége egy 21. századi ifjúsági regénysorozatban. Rick Riordan az Olimposz hősei című sorozata tükrében - Balogh Klaudia; Балог Клавдія (Filológia tanszék, 2022)
Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által jóváhagyott tanterv szerint az integrált irodalom tanórák keretein belül az antikvitás irodalma is tanításra kerül, amelynek mítoszai általában megragadnak a diákok emlékezetében. Az ókorból fennmaradt művek arra utalnak, hogy a mitológia szerves része volt mind a görög, mind a római kultúrának, amelyek az európai kultúra alapját képezik. Az idők során műnek nyoma veszett vagy megsemmisült, ám számos olyan írás fennmaradt, melyek korhű képet adnak az antikvitás időszakáról. Ezeknek a fennmaradt írásoknak köszönhető, hogy a diákok ma is olvashatnak Héraklész, azaz Herkules munkáiról, Perszeusz vagy Thészeusz hőstetteiről, a görög istenek történeteiről, vagy épp magáról a világ keletkezéséről. Ugyanakkor az ókor művei nehezek lehetnek a mai fiatal olvasók számára, ezért vannak olyan kortárs írók, akik feldolgozzák ezeket a történeteket, hogy a gyerekek és a felnőttek könnyebben megismerjék az antik irodalom csodálatos világát.
Актуальність античної теми в одній із серії підліткових романів ХХІ століття. Рік Ріордан «Герої Олімпу»
Keywords: Az Olimposz hősei; Rick Riordan