Pusztai Gabriella és Ceglédi Tímea (szerk.) Szakmai szocializáció a felsőoktatásban. A pedagógusképzés kihívásai a Kárpát-medencében - Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Belvedere Meridionale, 2017)
A pedagógusképzés fontos része a felsőoktatásnak, azonban az elmúlt évtizedekben a tanári pálya presztízsvesztése figyelhető meg. Vajon mi okozza, hogy a magasabb státusú, jobb tanulmányi átlaggal rendelkező fiatalok pályaválasztáskor nem a pedagógiai irányultságú szakokat részesítik előnyben? – ez a dilemma adja a kötet eszmei vezérfonalát. A tanulmánykötet a Teacher Education Students Survey in Central and Eastern Europe (TESSCEE) kutatás és a SZAKTÁRNET projekt gondozásában jelent meg 2015-ben a Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központja koordinálásával (CHERD-Hungary). A kötet széles sávú kutatómunka eredményeit bemutató és összegző mű, amely hiánypótló jelleggel bír: a jövőbeli pedagógusok társadalmi helyzetét vázolja mind Magyarország Észak-Alföldi régiójában, mind a Debreceni Egyetem vonzáskörzetébe tartozó határon túli régiókban. A kutatás során azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy 2015-ben milyen volt a régió pedagógus-hallgatóinak társadalma, kik a jövendőbeli pedagógusok, a hallgatók milyen indíttatással, elköteleződésekkel érkeztek a pedagógusképzésbe, s hogyan formálódik a professzionális identitásuk a felsőoktatási képzés alatt.

Abstract. Teacher training plays an important role in higher education, but the prestige of teaching profession has dramatically dropped during the latest decades. The question is that what the reasons are for the fact that students from the richer family background and with better grades do not choose education-related courses.The book was published by Teacher Education Students Survey in Central and Eastern Europe (TESCEE) and SZAKTARNET project coordinated by CHERD Hungary in 2015. The volume shows and summarises the results of a comprehensive research. It describes the social position of teachers-to-be both in the North Great Plain Region of Hungary and in the cross-border area of Debrecen University. They attempted to answer the following questions: What was the society of students in the region in 2015? Who are the potential teachers? The publication includes three major parts. The basic concept- described comprehensively by Gabriella Pusztai and Timea Cegledi in the introduction of the book- is the situation of the students and the prestige of teacher training in Eastern and Central Europe.
Gabriella Pusztai and Timea Cegledi (eds.) Professional Socialisation in Higher Education-Challenges of Teacher Training in the Carpathian Basin
https://www.kulturaeskozosseg.hu/pdf/KEK201703.pdf
Keywords: felsőoktatás; pedagógusképzés; Kárpát-medence