A gyakorlatorientált matematikaoktatás - Balla Erzsébet; Балла Ержейбет (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
A szakdolgozat rávilágít a matematíkaoktatással kapcsolatos fontos, jelenlegi nehéségekre, a lehetséges változtatási területekre és azokra a témakörökre, amelyek megalapozása gyakorlatorientált módszer alkalmazásával, lenne a legfontosabb. Hiszen ha valamit, nem tapasztalnak meg a diákok egyes feladatok megoldásánál, nem fogják érteni és tudni a Mit?, Miért?, Hogyan? kérdésekre a választ. Illetve a nem megfelelő motiváltság közönbösséget válthat ki a diákok körében. Úgy tanítsuk a matematikát, hogy az életben is használni lehessen, illetve, hogy a diákok meglássák, és megértsék a matematikára a későbbiekben is szükségük lesz és lehet. Felismerhető legyen, hogy a matematika tőbb tantárgyal áll összefüggésben és a fő tantárgyak közé tartozik. Fontos a kellő gyakorlati óraszám beépítése a tanórákban, de a gyakorlatorientált oktatásnak nem szabad ennyiben kimerülnie. Alaposan át kell gondolni és dolgozni egy-egy témakör elméleti anyagát, és az adott tanterveket, hisz évről-évre nől az anyagamennyisége, de a rá szánt óramennyisége viszont rohamosan csökken. Ezáltal egyre nehezebb a dolga a matematika tanároknak, így a jövőben nem szabad elhanyagolni a megfelelő tanárképzési programokat sem.
Практично-орієнтоване навчання математики
Keywords: gyakorlatorientált oktatás; matematikaoktatás; практично-орієнтоване навчання; навчання математики