A partfejlődés jellegzetességei tiszai mintaterületeken, Tiszaújlak környékén - Gérus Norbert; Гейруш Норберт (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Munkánk során egyes kanyarulatokat vizsgálunk meg több szempontból, korábbi munkáinkra alapozva vizsgáljuk a part helyzetét koordináta pontok segítségével, folyamatos méréseket végzünk a folyó sebességének meghatározására különböző vízállások mellett, és az eddig még nem vizsgált part anyagának szemcseösszetételi megvizsgálása a munka fő célja. Ezek szempontok segítségével évről–évre megtudjuk határozni a változás mértékét, és a partfejlődés intenzitásának tényezőit, azok összefüggését egymással kapcsolatban és egy olyan adatbázist hozunk létre, amely segítségül szolgálhat későbbi kutatások elvégzésében. Part anyag összetételének vizsgálatáról még nem készült korábbi vizsgálat, ezért számomra fontos, hogy egy olyan vizsgálatot végezzünk el, amely jól kidolgozott és segítségül szolgálhat későbbi kutatások során. A kanyarulatok vizsgálatának legfontosabb tényezője a terep bejárása. Terepi vizsgálat során rögzítjük a part széleinek koordinátáit futásvonalban, meghatározzuk a folyó sebességét és a part falából mintákat gyűjtünk ki. Hipotézisünk, hogy a part anyagának összetétele befolyásolja az adott kanyarulatban a parteróziót. Ez a tény megvizsgálása azért fontos, mivel korábbi hipotézisünk, miszerint a vízszint emelkedésével növekszik a folyó sebessége és nagyobb a parterózió, ez beigazolódott. Az adatok feldolgozásának vizuális részét a Google Earth és ArcGis térképszerkesztő programokkal készítjük, a folyó sebességének adatait Excel táblázatban összesítjük, szemcseösszetétel vizsgálatához szükséges mintákat laborban szárítjuk, majd speciális eszközökkel vizsgáljuk be.
Характеристика розвитку берегів на вибраних ділянках р. Тиса поблизу смт. Вилок
Keywords: partfejlődés; Tisza; Tiszaújlak; розвиток берегів; смт. Вилок; Тиса