Iskolai természetföldrajzi fogalmak ismeretének vizsgálata a Nagybégányi kistérség lakosai körében - Peres Nikolett; Переш Ніколетт (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
A közoktatás és felsőoktatás manapság jelentősebb kihívásokkal néz szembe. Egyrészt felmerül a kérdés a társadalmi elvárások tekintetében, amelyek ma elsősorban a hasznosságot célozzák meg, másrészről viszont érdekes lehet, hogy milyen irányt vesz belső megújulása a természettudományok és társadalomtudományok folyamatos átalakulása során. Tehát a földrajz önálló, a földtudományok mindegyikét szintetizáló közoktatási tantárgy. Szerepköre, miszerint a társadalom- és a természettudományok közötti kapcsolat a közoktatáson és a felsőoktatáson belül is, speciális helyzetet teremt (Dobos et. al,2009). A természetföldrajz fogalmai adják az alapot a minket körülvevő természeti jelenségek megértéséhez. A természetföldrajz mint tantárgy a tanulóknak olyan ismereteket nyújt, amelyek segítségével felfedezhetik és megérthetik a Föld különböző jelenségeit, folyamatait és rendszereit. Az iskolai környezet ideális környezet a természetföldrajz fogalmainak elsajátításához és gyakorlásához, mivel lehetőséget biztosít a tanulók számára a természet sokszínűségének közvetlen megtapasztalására és megfigyelésére.
Дослідження знання шкільних фізико-географічних понять серед населення Великобийганської ТГ
Keywords: Nagybégányi kistérség; természetföldrajzi fogalmak; Beregszászi járás; фізико-географічні поняття; Великобийганська ТГ; Берегівський район