Верифікація математичної моделі симтеричної криптографічної системи захисту мовної інформації на основі диференціальних перетворень - Грищук Ольга; Корченко Олександр (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. Постановка проблеми в загальному вигляді. У сучасних умовах питання кібербезпеки, безпеки інформації та інформаційної безпеки перебувають у фокусі національної безпеки України. Від їх якісного вирішення суттєво залежить рівень кібероборони держави. Разом з тим в Україні щодня фіксуються та відбиваються сотні кібератак на критичні застосунки, особливо ті з них, які використовуються в державних органах управління. На сьогодні непоодинокими є випадки здійснення спроб несанкціонованого доступу до мовної інформації, яка циркулює в системах спеціального зв'язку та в мережах VoIP-телефонії. Тому питання забезпечення безпеки мовної інформації в рамках проблеми забезпечення кібероборони держави на сьогодні й надалі залишається актуальним та потребує свого вирішення.
Keywords: криптографічна система; захист мовної інформації