Tehetséggondozás Kárpátalján - Orosz Ildikó; Váradi Natália; Орос Ільдіко; Вароді Наталія; Oros Ildiko; Natalia Varadi (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, 2012)
Kárpátalja gazdasági kibontakozásának elengedhetetlen feltétele a tudás- és képességtartalomban kiemelkedő teljesítménnyel bíró fiatalok, a tehetségek megtalálása, tehetségük kibontakozásának támogatása, a fiatal kutatók segítése. A kimagasló képességű fiatalok felkutatása, azonosítása és folyamatos fejlesztésük ma már egy adott vidék versenyképességét meghatározó kulcstényezővé lépnek elő, mely munkában kiemelkedő szerep jut a különböző oktatási intézményeknek és tehetséggondozó szervezeteknek is. Ebből a megfontolásból hozta létre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványt 4, amely többek között az esélyegyenlőség jegyében végez széles körű tehetséggondozást, fejlesztést, valamint tehetségkutatást Kárpátalja magyar anyanyelvű iskolásai, egyetemi, főiskolai hallgatói, fiatal kutatói között.
https://tehetseg.hu/sites/default/files/26_kotet_net.pdf#page=155
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/142219
Keywords: tehetséggondozás; Kárpátalja; magyarság; Géniusz Jótékonysági Alapítvány