A barna erdőtalajok és zöldségek mikroelem tartalma a Munkácsi járás területén - Éder Volodimira; Ийдер Володимира (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
Kutatómunkánkban a barnaföldek és az ezeken a talajokon termesztett zöldségnövények mikroelem tartalmát vizsgáltuk. A minta területekről begyűjtött zöldségek a következők: paradicsom, paprika, csípőspaprika, termesztett tök, takarmányrépa, burgonya, cékla, káposzta, sárgarépa, vetemény bab, karalábé. Négy esszenciális mikroelem, a réz, a cink, a mangán és a vas, valamint két toxikus nehézfém, az ólom és a kadmium mennyiségét mértük és hasonlítottuk össze a növény-talaj rendszeren belül. A vizsgálatok során mért értékeket továbbá összehasonlítottuk a szakirodalomban leírt határértékekkel. A vizsgálati terület talajainak kémhatása erősen savanyú és gyengén savanyú. Három mintának az eredménye azt mutatja, hogy a mikroelemek felvehetőségéhez a kultúrnövények által a megfelelő közeg biztosított. A barnaföldek összes réz, cink, mangán és vas tartalma kielégítő, négy esszenciális mikroelemből a növények megfelelő ellátottsága a talajban mért értékek alapján biztosított. Felsőkerepec mintaterület talajaiban valamivel több koncentrációban van a cink és az ólom. A növénymintákban rézből, cinkből és mangánból is többnyire az adott zöldségre jellemző mennyiségeket mértünk. A mangán mutatók közül nagy különbség figyelhető meg némely vizsgált mintában. A cékla, káposzta, termesztett tök és takarmányrépában a többi zöldségnövényhez képest magasabb a mangán mennyisége. A cékla, káposzta és sárgarépa vastartalmában a mangánhoz hasonló tendenciát figyeltünk meg. A barnaföldek ólom tartalma normán belül van, mennyisége csak a Felsőkerepeci mintában haladta meg a megengedett határértéket. A növények ólom tartalma nagyon változó. A minták egy részében az ólom koncentráció a kimutatási határérték alatt volt. Három minta, egy-egy paprika, burgonya és karalábé zöldségekben alacsony a mennyiség. A többi növények ehető részében viszont jelentős mennyiségű ólmot mutattunk ki. A kadmium mennyisége a barnaföldekben a megengedett érték alatt volt. A növénymintáknál a kadmiumra vonatkozóan ugyanazt a tendenciát figyeltük meg, mint az ólom esetében is. Néhány kultúrnövények kadmium tartalma a kimutatási határ alatt volt. Ugyanakkor a többi minta kadmium mennyisége többszörösen meghaladta a megengedett egészségügyi határértéket. Ólom és kadmium szennyezettsége folytán több növény is potenciális veszélyt jelent fogyasztóira, emberekre és az állatokra.
Дослідження вмісту мікроелементів в системі буроземні ґрунти – овочеві культури на території Мукачівського району
Keywords: esszenciális mikroelem; Munkácsi járás; barnaföld; nehézfémek