A tehetséggondozás alakulásának vázlata az elmúlt két évtizedben Kárpátalján - Pallay Katalin; Поллоі Каталін (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«Grafika» Kiadó, 2015)
Minden emberben rejtőzik valamilyenfajta tehetség. A tehetség felismerése, felszínre segítése, majd ápolása fontos feladatuk a szülőknek, a tanároknak. A tehetséges gyerekeknek különleges bánásmódra van szükségük. A tehetséges diák oktatási szempontból az intelligencia és a teljesítmény tágabb értelmezését kívánja, pedagógiai szempontból pedig rugalmasságot igényel. Ezért nagyon fontos, hogy a tehetséges gyerekek részt vegyenek a tehetséggondozó programokban.

Резюме. Кожна людина має певний талант. Виявлення таланту, його розвиток є важливим завданням батьків, вчителів. Обдаровані діти потребують особливого ставлення. З точки зору навчання талановитий учень потребує ширшого тлумачення понять інтелекту та продуктивності, а з точки зору педагогіки – більшої гнучкості у підходах. Ось чому дуже важливо, щоб талановиті діти брали участь у програмах з розвитку таланту.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2015_v.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000943
Keywords: tehetség; tehetséggondozás; teljesítmény; képesség; kreativitás