Magyar arisztokrata hölgyek pedagógiai tevékenysége a XX. század első felében - Vincze Tamás András (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Arisztokrata nők kétféle módon tölthettek be pedagógusi szerepet a XIX. század végi, XX. század eleji Magyarországon. Egyrészt úgy, hogy passzióból, „műkedvelőként” végeztek pedagógiai tevékenységet, másrészt pedig úgy, hogy elemi vagy polgári iskolai tanítói oklevél birtokában dolgoztak tanítónőként. Tanulmányomban három olyan magyar főnemesi hölgyről lesz szó, akik nemcsak megalapították és fenntartották az intézményüket, de pedagógiai tevékenységet is végeztek benne. Közülük kettőnek nem volt tanítónői képesítése, a harmadik azonban – br. Mirbach Júlia – elemi és polgári iskolai tanításra is képesítve volt.
Hungarian aristocratic ladies’ pedagogical activities and their press coverage in the first half of the 20th century
Keywords: arisztokraták mint pedagógusok; 20. század első fele; újító kezdeményezések; gyakorlatias szellemű nevelés; sajtóvisszhang