Az interaktív tanulás ösvényein. Hazai és nemzetközi geoparkok oktatási megoldásai - Máltesics Péter; Varjas János („RIK-U” Kft., 2020)
Annak érdekében, hogy megérthessük a geoturizmus lényegét, elengedhetetlen, hogy elméleti és gyakorlati szemszögből is megvitassuk ennek az alig ismert turisztikai terméktípusnak a jelenlegi társadalmi megítélését. Az UNESCO Globális Geoparkok rendszerének területeiről van szó, melynek oktató célú bemutatása az ember tudásanyagát bővíti. A geoparkok hálózata Európából indult hódító útjára. Az első négy alapító ország (Görögország, Franciaország, Spanyolország, Németország) 2000-ben hozta létre az Európai Geoparkok Hálózatát, melyhez később ázsiai országok csatlakoztak. Magyarország két parkkal rendelkezik (Horváth 2019). A geoparkok olyan egységes földrajzi területek képviselői, ahol a földtani képződmények bemutatásán túl a természeti értékvédelem, a földrajzi szemléletű, interaktív jellegű oktatás és a fenntartható fejlődés alkotta holisztikus szemléletmód szerves részét képezi a tanításnak (Dowling–Newsome 2018). E tanulmány feladata jól működő gyakorlat bemutatása a geotúrák és „geospot“-ok, valamint különböző interpretációs eszközök segítségével, továbbá az, hogy e példákon keresztül a szerzők bemutassák a geoparkok oktatásban betöltött szerepét. A túrák szemléltetéséhez, illetve ezen interpretációs eszközök bemutatásához természetesen elengedhetetlen volt a nemzetközi és hazai helyszínen végzett terepmunka, ahol a szervezett események alatt rögzített képi és hanganyag feldolgozásával, látogatói statisztikai adatok leírásával, valamint a szekunder adatok kiértékelésének módszerével történt az adatfelvételezés.

Abstract. The essay is dealing with the development of a special form of education in the Northern-Balaton region of Hungary. There are some kinds of tourism products and education techniques which are characterized by the area of Balaton-Uplands Nature Reserve. From a special perspective, it is also considerable, how we could integrate efficiently the educational techniques from native and foreign geoparks into the school programs.
Pathways of interactive learning. Educational solutions in domestic and international geoparks
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: Bakony-Balaton Geopark; interaktív tanulás; geotúra; természetvédelem