The Development Path of Accounting Regulation in Ukraine - Julia Kohut; Henetta Kovacs-Rump; Kohut Júlia; Kovács-Rump Henetta; Когут Юлія; Ковач-Румп Генетта (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
Abstract. Ukraine's accounting regulations have gone through an uneven road. After the break-up of the Soviet Union, that is, since the country’s independence, the state has had to face several challenges for which it was unprepared. Among other things, the construction of an independent legal regulatory system was a serious challenge. Accounting regulation was no exception to this challenge, moreover, as the business world is dysfunctional without proper accounting regulation, the severity of the problem was felt even more. Of course, there was a transitional period when the accounting profession and other areas tried to operate following the rules of the previous system. In my work I examine the development path that the Ukrainian accounting system has gone through up to our days. As Ukraine could not be left out of the trade recovery caused by globalization, I will also discuss what measures have been taken in the country in the field of international accounting harmonization and how this has affected the national accounting regulatory system. This is particularly important given that Ukraine has made clear its European integration aspirations.

Резюме. Законодавче регулювання бухгалтерської діяльності в Україні пройшло тернистий шлях. Після розпаду Радянського Союзу та проголошення незалежності України державі довелося зіткнутися з викликами, до яких вона була не готова. До таких серйозних випробувань належала і розбудова власної правової бази. Не стало винятком і регулювання бухгалтерської діяльності, навіть більше, оскільки світ бізнесу не здатний функціонувати повноцінно без належного регулювання бухгалтерської діяльності, важливість вирішення цієї проблеми відчувалася ще більше. Звісно, був так званий перехідний період, коли бухгалтерська галузь та інші сфери пробували діяти, дотримуючись норм і правил попередньої епохи. У нашій роботі зроблено спробу простежити розвиток регулювання бухгалтерської діяльності в Україні за період незалежності. Оскільки Україна також включена в пожвавлення торгівлі, пов’язаної з глобалізаційними процесами, окремо ми зупиняємося на тому, які заходи були вжиті для гар- монізації українського бухгалтерського законодавства із міжнародним. Це важливо також у тому контексті, що Україна обрала шлях європейської інтеграції.

Ukrajna számviteli szabályozása rögös úton ment keresztül. A Szovjetunió felbomlása után, vagyis az ország függetlensége óta, több olyan kihívással kellett az államnak szembenéznie, melyekre nem volt felkészülve. Többek között komoly kihívást jelentett az önálló jogi szabályozási rendszer felépítése. E kihívás alól a számviteli szabályozás sem volt kivétel, sőt mivel az üzlet világa működésképtelen a megfelelő számviteli szabályozás nélkül, így még inkább érződött a probléma megoldásának súlyossága. Természetesen volt egy átmeneti időszak, amikor a még korábbi rendszer szabályait követve próbált működni a számviteli szakma és egyéb területek. Munkámban azt a fejlődési utat vizsgálom, melyen az ukrajnai számviteli rendszer szabályozása ment keresztül napjainkig. Mivel Ukrajna sem maradhatott ki a globalizáció okozta kereskedelmi élénkülésből, így kitérek arra is, hogy milyen intézkedések mentek végbe az országban a nemzetközi számviteli harmonizációs törekvések terén és ez hogyan érintette a nemzeti számviteli szabályozási rendszert. Ez különösen fontos a tekintetben, hogy Ukrajna nyilvánvalóvá tette az eurointegrációs törekvéseit.
Шлях розвитку регулювання бухгалтерського обліку в Україні
A számviteli szabályozás fejlődési útja Ukrajnában
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: accounting; European integration; regulation