Психологічна стійкість педагога в екстремальних ситуаціях - Марусинець Мар’яна; Maryana Marusynets (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Для нашої епохи характерно постійне наростання навантаження на психіку і нервову систему людини. Економічна криза, падіння рівня життя на тлі зростання цін, нестабільність політичної ситуації, припинення діяльності багатьох підприємств, що тягне за собою значне скорочення робочих місць, призводить до зростання соціальної напруженості. Сучасна людина живе у стані постійного стресу. Феномен «стійкість до стресу», або «стресостійкість» набуває особливої значущості, особливо в екстремальних умовах та ситуаціях, до яких залічують: сфери видів діяльностей, напругу, війну та воєнної атаки з боку агресора, природні катаклізми, фінансову та економічну нестабільність, які викликають різні емоційні реакції і реагування на них у людей. Так, тривалі кризові ситуації призвели до погіршення якості життя народу, скорочення робочих місць, зниження матеріального благополуччя, високу конкуренцію ринку праці тощо. Люди виявили неготність до таких змін, і у зв'язку з цим все частіше спостерігається нездатність протистояти стресовим ситуаціям, що відповіно демонструє низьку стресостійкість.

Abstract. Our era is characterized by a constant increase in the load on the human psyche and nervous system. The economic crisis, the drop in the standard of living against the background of rising prices, the instability of the political situation, the termination of many enterprises, which entails a significant reduction in jobs, leads to an increase in social tensions. Modern man lives in a state of constant stress. The phenomenon of resistance to stress, or stress resistance, acquires special significance, especially in extreme conditions and situations, which include: spheres of activities, tension, war and military attacks by the aggressor, natural disasters, financial and economic instability, which cause various emotional reactions and response to them in people. Thus, prolonged crisis situations have led to a deterioration in the quality of life of the people, a reduction in jobs, a decrease in material well-being, high competition in the labor market, etc. People have shown their unpreparedness for such changes, and in this regard, there is an increasing inability to withstand stressful situations, which, in turn, demonstrates low stress resistance.
Psychological stability of the teacher in extreme situations
Keywords: стресостійкість; екстремальні умови; кризові ситуації; протистояння стресовим ситуаціям