Gát község hagyományos tárgyi műveltsége a XX. század első felében - Darcsi Szabina; Дорчі Сабіна (My University, 2022)
Szakdolgozatom témája Gát község hagyományos tárgyi műveltsége a 20. század első felében. A Szernye-mocsár környékét már többen is kutatták több szempontból is megközelítve, illetve már több publikáció is született róla. Azért választottam mégis ezt a témát, mert konkrétan Gátról nem sok forrás lelhető fel, továbbá gáti lakosként közelebbről meg szerettem volna ismerni annak a falunak a történetét, valamint néprajzi oldalát, amelyben jelenleg élek. A településsel már harmadik éve foglalkozom, az első évfolyammunkám egy általános néprajzi jellemzést ad Gátról, tavaly és most pedig konkrétan a tárgyi műveltségre szerettem volna kitérni és részletesen bemutatni. Véleményem szerint a Szernye-mocsár menti falvak néprajzi szempontból még fehér foltot alkotnak, amelyet a dolgozatommal igyekszem valamelyest kifesteni.
Традиційна матеріальна культура села Гать у першій половині XX століття
Keywords: Gát; néprajz; népi viselet; népi építkezés; tárgyi műveltség; Szernye-mocsár