Критична інфраструктура: безпековий вимір - Барановський Олександр; Baranovszkij O.; Baranovskyi O. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Розглянуто значущість забезпечення безпеки критичної інфраструктури (КІ), її об’єктів. Проаналізовано ступінь висвітлення цієї проблематики у вітчизняній і зарубіжній економічній літературі. Визначено характер унормування досліджуваного питання в чинному українському законодавстві і підзаконних актах, а також нормативно-правових актах, стратегічних і програмних документах зарубіжних країн і економічних союзів. Представлено еволюцію поглядів на забезпечення критичних елементів інфраструктури. Відображено вітчизняні й зарубіжні підходи до тлумачення сутності понять «критична інфраструктура» (КІ), «об’єкт критичної інфраструктури» (ОКІ), «захист критичної інфраструктури», «безпека критичної інфраструктури». Наведено авторське бачення безпеки КІ, її економічної безпеки. Визначені вимоги до організації фінансової безпеки КІ. Наголошено на взаємозв’язку безпеки КІ з енергетичною, промисловою, сировинно-ресурсною, продовольчою, екологічною, техногенною, соціальною, фінансовою, банківською, майновою, транспортною, інформаційною, науково-технологічною, оборонною, військовою, демографічною, радіаційною, біологічною, хімічною видами безпеки, безпекою активів, безпекою в сфері охорони здоров’я. Охарактеризовано національні пріоритети розвитку КІ та забезпечення її безпеки. З’ясовано безпекові аспекти функціонування КІ загалом і ОКІ зокрема, визначено співвідношення між їхнім захистом і забезпеченням безпеки й стійкості, з’ясовано виклики і загрози у цій сфері і підходи до оцінки рівня та методи аналізу такої безпеки. Наведено перелік індикаторів безпеки КІ. Виявлено взаємозв’язок стану КІ і різновидів безпеки в окремих країнах. Наголошено на необхідності формування державної системи захисту, безпеки та стійкості КІ в Україні. Зроблено висновок про перспективні напрями й організацію досліджень у цій сфері.

Vizsgálatra kerültek a kritikus infrastruktúra és objektumai biztonságának biztosításának jelentősége. Elemzésre került, hogy a hazai és a külföldi gazdasági szakirodalom milyen mértékben foglalkozik ezzel a kérdéssel. Meg lett határozva a vizsgált téma szabályozási megközelítéseinek jellege a hatályos ukrán jogszabályokban, az alárendelt jogszabályokban, valamint a külföldi országok és gazdasági szövetségek normatív jogi aktusaiban, stratégiai és programadó dokumentumaiban. Bemutatásra került a kritikus infrastruktúra elemeinek biztosításával kapcsolatos perspektívák alakulása. Kiemelésre kerültek a "kritikus infrastruktúra", "kritikus infrastruktúraobjektumok", "kritikus infrastruktúra védelme" és "kritikus infrastruktúra biztonsága" fogalmak lényegének értelmezésére vonatkozó hazai és külföldi megközelítések. A szerző elképzelése a kritikus infrastruktúra biztonságáról és annak gazdasági biztonságáról. A kritikus infrastruktúrák pénzügyi biztonságának megszervezésére vonatkozó követelmények kerültek felvázolásra. Kiemelésre került a létfontosságú infrastruktúrák biztonságának összefüggése az energetikai, ipari, erőforrás-, élelmiszer-, környezetvédelmi, technogén, szociális, pénzügyi, banki, vagyon-, közlekedési, információs, tudományos-technológiai, védelmi, katonai, demográfiai, sugárvédelmi, biológiai, kémiai biztonsággal és a vagyonbiztonsággal, valamint az egészségügyi ágazat biztonságával. A kritikus infrastruktúra fejlesztésének és biztonságának biztosításával kapcsolatos nemzeti prioritásokat jellemzésre kerültek. Tisztázásra kerültek a létfontosságú infrastruktúrák működésének biztonsági szempontjai általában és a létfontosságú infrastruktúra-objektumok különösen, valamint a védelmük és a biztonság és ellenálló képesség biztosítása közötti kapcsolat. Meg lettek határozva az e területet érintő kihívások és veszélyek, valamint a biztonsági szintek értékelésének megközelítései és az ilyen biztonság elemzésére szolgáló módszerekek. A kritikus infrastruktúrák biztonságára vonatkozó mutatók listája is rendelkezésre áll. Feltárásra került a létfontosságú infrastruktúrák állapota és az egyes országok biztonságának különböző típusai közötti összefüggés. A szerző kiemelte a létfontosságú infrastruktúrák védelmét, biztonságát és ellenálló képességét szolgáló állami rendszer kialakításának szükségességét Ukrajnában. A következtetésekben szó esik az ígéretes irányokról és a kutatás megszervezésére vonatkozó feltételekről ezen a területen.

Abstract. The significance of ensuring the security of critical infrastructure and its elements has been examined. The degree of coverage of this issue in domestic and foreign economic literature has been analyzed. The nature of regulatory approaches to the investigated topic in the current Ukrainian legislation, subordinate acts, as well as normative legal acts, strategic and programmatic documents of foreign countries and economic unions has been determined. The evolution of perspectives on ensuring critical infrastructure elements has been presented. Domestic and foreign approaches to interpreting the essence of the concepts “critical infrastructure”, “critical infrastructure objects”, “critical infrastructure protection” and “critical infrastructure security” have been highlighted. The author’s vision of critical infrastructure security and its economic security has been provided. Requirements for organizing the financial security of critical infrastructure have been outlined. The interconnection of critical infrastructure security with energy, industrial, resource, food, environmental, technogenic, social, financial, banking, property, transport, informational, scientific-technological, defense, military, demographic, radiation, biological, chemical security, and asset security, as well as security in the healthcare sector, has been emphasized. National priorities for the development of critical infrastructure and ensuring its security have been characterized. Security aspects of critical infrastructure functioning in general and critical infrastructure objects (CIOs) in particular have been clarified, along with the relationship between their protection and ensuring safety and resilience. Challenges and threats in this area have been identified, as well as approaches to assessing security levels and methods for analyzing such security. A list of critical infrastructure security indicators has been provided. The interconnection between the state of critical infrastructure and various types of security in individual countries has been revealed. The necessity of forming a state system for the protection, security, and resilience of critical infrastructure in Ukraine has been highlighted. Conclusions regarding promising directions and the organization of research in this area have been made.
Kritikus infrastruktúra: biztonsági dimenzió
Critical Infrastructure: The Security Dimension
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: критична інфраструктура (КІ); об’єкти критичної інфраструктури (ОКІ); економічна безпека; енергетична безпека; фінансова безпека; інфраструктурна безпека; кібербезпека; безпека критичної інфраструктури та її об’єктів