A játékosítás (gamifikáció) alkalmazása a matematika oktatásban - Palinszky Alexandra; Полінскі Олександра; Polinski Oleksandra (Matematika és Informatika Tanszék, 2023)
A játékosítás vagy másképpen gamifikáció az angol gamification szóból ered. Játékosítás alatt olyan oktatási módszert értünk, melynek célja a tanulási folyamat játékszerűvé alakítása, ezáltal felkeltve a tanulók figyelmét és érdeklődését az adott tantárgy vagy témakör iránt. Ez egy innovatív oktatási módszer, melynek legfőbb célja az oktatás hatékonyságának növelése. A játékosítás fontosabb céljai között szerepel, hogy a tanulási folyamatot a számítógépes játékok mintájára alakítsák át.[15] A játékosítás bármilyen tantárgy keretein belül jól használható. A módszer alapja, hogy a tanulók új információk gyűjtése és képességeik fejlesztése közben az adott feladatot jutalomként fogják fel, nem kihívásként. A játékosított feladatok elemei a számítógépes játékokból vannak átvéve, így a feladatok közötti haladás szerint a diákok új szinteket, kitűzőket, jelvényeket szerezhetnek. Mivel a játékosított tananyagot a diákok jutalomként élik meg, egyben motiválva is vannak. A megfelelő motiváció és a diákok figyelmének felkeltése a tanóra egyik legfontosabb célja – különösen igaz ez a matematikaórákra.[14]
Гейміфікація при навчанні математики учнів середньої школи
Keywords: gamifikáció; matematikaoktatás; гейміфікація; навчання математики