Сучасні практики у сфері кібербезпеки - Теремінко Лариса; Ярош Анастасія; Євтушенко Анастасія; Larysa Tereminko (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. Сучасні технології та інтенсивний розвиток цифрових інфраструктур створюють нові виклики у сфері кібербезпеки. Основною проблемою є зростання кількості кібератак та постійне удосконалення методів, які використовують зловмисники. Традиційні підходи до захисту інформації вже не забезпечують необхідного рівня безпеки, тому існує потреба у впровадженні інноваційних практик, здатних адаптуватися до нових загроз і забезпечити комплексний захист. Метою дослідження є аналіз та оцінка сучасних практик у сфері кібербезпеки, таких як Zero Trust, використання штучного інтелекту (ШІ) для моніторингу та аналізу загроз, а також впровадження багатофакторної автентифікації (MFA). Актуальність дослідження полягає в необхідності розробки ефективних механізмів захисту даних в умовах збільшення складності та частоти атак, а також зростання кіберзагроз, таких як фішинг, шкідливе програмне забезпечення та соціальна інженерія.
Keywords: кібербезпека; штучний інтелект; Zero Trust