Policiklikus aromás szénhidrogének toxicitásának elméleti vizsgálata - Petrás Csaba-István; Петраш Чобо-Іштван (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A policiklusos aromás szénhidrogének olyan kondenzált aromás gyűrűkből álló szerkezetek, amelyek a környezetünk minden szférájában jelen vannak (GHOSAL et al. 2016). A Földön a legnagyobb mennyiségben a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek, viszont a csillagközi térben ettől eltérő folyamatok is PAH-okat eredményezhetnek (LOVAS et al. 2005; SZANYI, 2018). Életünk folyamán szinte minden nap találkozunk ilyen vegyületekkel, annak ellenére, hogy tudomást sem veszünk róluk. Számos hétköznapi folyamat (grillezés, közlekedés, fűtés) során a levegőbe emittálódnak, ahol a szálló porokra ráülepedve a forrásukhoz képest jóval távolabbra is eljuthatnak. A levegő belégzése során, az élő szervezetekbe is bekerülnek, ahol perzisztens szennyezőkként különböző szervekben akkumulálódni képesek.
Теоретичне дослідження токсичності поліцикличних ароматичних вуглеводів
Keywords: benzo(a)pirén; benzo(a)pirén-epoxid; benzo(a)pirén-diol-epoxid; PAH; toxicitás