Karmacsi Zoltán: „Róka у лісі живе.” Stratégiák az etnikailag heterogén családokban nevelkedő gyermekek nyelvi szocializációjában Kárpátalján. Monográfia. Termini Egyesület, Törökbálint, 2020. 156 lap. - Biró Avanda Kinga; Біров Аванда Кінга; Biro Avanda Kinga (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontja számos olyan kutatást végez, és kiadványt jelentet meg, mely a Kárpátalján lévő és történő nyelvi eseményeket dolgozza fel: kutatásaik a kárpátaljai magyar közösség nyelvi, nyelvhasználati, nyelvpolitikai, illetve oktatásszervezés főbb szegmenseit és azok okait mutatja be az olvasó számára. Ez a munka szintén egy kárpátaljai nyelvi kérdést dolgoz fel. Földünk több országában használatos két- vagy több nyelv a mindennapok során. Több régióban beszélnek két nyelven, mint egy nyelven, így természetes, ha egy családban, vagy hivatali ügyintézés során két nyelvet alkalmaznak. „A ma Kárpátaljának nevezett régió is egy ilyen soknemzetiségű helye a világnak, ahol mindig megfért egymást mellett a több nyelv és több kultúra.” Hangzik el a könyv előszavában e pár sor Beregszászi Anikó írásában. De vajon milyen hatással van a családban a gyermekre, illetve az ő nyelvhasználatának a kialakulására, ha egy kétnyelvű családban nevelkedik és szocializálódik? Karmacsi Zoltán „Róka у лісі живе.” Stratégiák az etnikailag heterogén családokban nevelkedő gyermekek nyelvi szocializációjában Kárpátalján című kiadványa ezt hivatott bemutatni. Az előszót az összegzéssel együtt öt fejezet követi.
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: Róka у лісі живе; Kárpátalja; Karmacsi Zoltán