Törökország katonai biztonsági stratégiája - Kerekes Ariána; Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Törökország katonai biztonsági stratégiája napjaink egyik legfontosabb és legérdekesebb témája a nemzetközi kapcsolatokban. Az ország egyedülálló földrajzi helyzete – a Közel-Kelet és Európa határán, a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között – stratégiai előnyöket és kihívásokat is jelent. NATO-tagként Törökország kulcsszerepet játszik a szövetség biztonsági politikájában, ugyanakkor saját regionális érdekeit is következetesen képviseli, ami gyakran feszültséget okoz szövetségeseivel. A téma feldolgozását személyes érdeklődésünk is indokolja: különösen a török nemzeti hírszerzés, a Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT) tevékenysége keltette fel a figyelmünket. A modern biztonságpolitikai stratégiákban a hírszerzés központi szerepet játszik, és Törökország esetében a MIT nem csupán információgyűjtő szerv, hanem aktív alakítója a katonai és politikai döntéshozatalnak.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Törökország; Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT); biztonságpolitika