Krízisek és változások a kárpátaljai magyar fiatalok és gyermekek életében - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Lőrinc Ingrid; Леврінц Інгрід (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
2020 tavaszán a Covid – 19 vírus okozta pandémia gyökeresen megváltoztatta sokak életét világszerte. A fiatal korosztály számára talán a legszembetűnőbb változás a jelenléti oktatásról az online tanulásra való áttérés volt, mely nem csak új, eddig ismeretlen kihívások elé állította a fiatalokat, de kapcsolatrendszereikre, közösségi életükre is hatást gyakorolt. A Magyar Ifjúság Kutatás 2020 címmel készült nagymintás, Kárpát-medencét átívelő kutatás során összesen mintegy 12 000, 15 – 29 év közötti fiatalt kérdeztek arról, hogyan látják az életet, miként élik meg mindennapjaikat (az előző lekérdezésre 2016-ban került sor). Jelen előadásunk célja, hogy a kutatás adatai alapján bemutassuk, milyen változásokat hoztak a kárpátaljai fiatalság életébe a világjárvány terjedése következtében bevezetett korlátozások, intézkedések, valamint bemutatjuk azt is, hogy az orosz-ukrán háború közvetlenül a Covid – 19 járvány után milyen, a pandémia alatt is tapasztalt nehéz helyzeteket és lelki válságokat okozhat az iskolások és a pedagógusok életében. Rámutatunk arra is, hogy a krízis idején kialakuló lelki válság enyhítésére a legjobb módszer az oktatásban a pozitív élményeken nyugvó tanulás/tanítás lehet, amelynek remek eszköze a játszva tanulás.

Abstract. In the spring of 2020, the pandemic caused by the Covid – 19 virus radically changed the lives of many people worldwide. For the young age group, perhaps the most noticeable change was the transition from face-to-face education to online learning, which not only presented young people with new, hitherto unknown challenges, but also had an impact on their relationship systems. During the large-scale research carried out under the title Hungarian Youth Research 2020, covering the Carpathian Basin, a total of around 12,000 youngsters between the ages of 15 and 29 were asked about how they view life and how they live their everyday lives (the previous survey was conducted in 2016). The purpose of our paper is to present, what changes the restrictions and measures introduced as a result of the spread of the virus have brought to the lives of Transcarpathian youngsters (based on the data of the research), as well as to present what difficult situations and mental crises can the Russian invasion cause that are similar to the ones caused by the Covid – 19 pandemic. We also point out that the best method in education to alleviate the mental crisis that develops is learning/teaching based on positive experiences, the best tool of which is learning through play.
Crises and changes in the lives of Transcarpathian hungarian youngsters
Keywords: fiatalok; felmérés; háború; oktatás; játékok