Digitális eszközök és az online oktatás integrálása a korszerű iskolai tanításba - Jánki Martina; Янкі Мартіна; Mészáros Lívia; Месарош Лівіа; Livia Mesarosh (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A digitális technológiák mára szinte minden ember életének szerves részévé váltak, különösen az oktatás terén. Manapság a távoktatás szinte teljes mértékben elektronikus formában zajlik, ezért fontos megérteni annak lényegét, hiszen az elektronikus oktatás nem feltétlenül jelent távoli tanulást. A távoktatás, az e-learning a képzésnek-oktatásnak leggyorsabb tempóban fejlődő ágazata, és a modernizáció egyik fontos eszköze [2]. A távoktatás lehetővé teszi az oktatási folyamat résztvevői számára, hogy időtől és helytől függetlenül, információs és kommunikációs technológiák segítségével kapcsolatba lépjenek egymással [1]. Az utóbbi időben a távoktatás számos tudományos kutatás középpontjába került. Ennek elméleti és módszertani alapjait többek között A. Andrejev, V. Bikov, J. Bogacsov, J. Burceva, V. Visnyivszkij, O. Voronkin, Kamenyeva, S. Sziszojeva, O. Szobajeva, V. Szoldatkin és O. Tyihomirova munkái tárgyalják [1]. A kutatás célja az online oktatás hatékonyságának és problémáinak feltárása, különös figyelmet fordítva a matematika tantárgy oktatására általános és középiskolai diákok, valamint tanárok körében. A kutatás során a kérdőíves felmérésben 60 diák és 42 tanár vett részt. A kérdőívek két különböző csoportot céloztak meg: az egyik a diákok, míg a másik a tanárok véleményére összpontosított.
Keywords: digitális eszközök; online oktatás; iskolai tanítás; e-learning