Особливості багатомовного середовища сіл Чепа, Затисівка і Гетиня берегівського району - Євчак Міхаел (Кафедра філології, 2023)
Резюме. У сучасному світі більшість держав звертають увагу на мовні та етнічні питання, оскільки на планеті немає країн, де б переважала лише одна мова. Мова має велике значення для народу, як засіб комунікації та збереження культурної спадщини. Тому питання про збереження та розвиток мови є надзвичайно важливим. Дослідження особливостей багатомовного середовища є популярною науковою темою у всьому світі, оскільки це дозволяє вивчати мову з різних аспектів. Наприклад, відомі дослідження мовних особливостей населених пунктів Закарпатської області Степана Черничка, Корнелії Ласло-Гіреш, Золтана Кормочі, Леся Белея та інші). Тема включає в себе дослідження різних аспектів використання мов в багатомовному середовищі, зокрема: • взаємодії між різними мовами, які вживаються у багатомовному середовищі; • рівня мовної компетенції та володіння різними мовами у різних груп населення; • особливості мовної політики та законодавства у багатомовному середовищі; • використання різних мов у різних сферах життя, таких як освіта, мас-медіа, державні установи та бізнес; • виклики та перешкоди, що виникають у зв'язку з багатомовністю, та шляхи їх подолання. Отже, об'єктом дослідження є різні аспекти багатомовного середовища, які досліджуються з метою розуміння впливу багатомовності на соціокультурне життя та розвиток націй. Завданням дослідження теми є мовні відносин та взаємодії між різними мовами у багатомовному середовищі, а також у визначенні впливу багатомовності на соціокультурний розвиток та ідентичність нації. Метою дослідження є аналіз взаємодії мовних систем в багатомовному середовищі та визначення особливостей їх функціонування. Крім того, метою є вплив багатомовності на комунікативну поведінку людей, розуміння різних мовних культур та вивчення механізмів адаптації до багатомовного середовища.
Keywords: звичаї та обряди; історичні дані