A Mezőkaszonyi kistérség közterületneveinek változása 1990-től napjainkig - Hegedüs Evelin; Гегедюш Евелін (Filológia tanszék, 2025)
Amikor egy terület az idők során különböző országok fennhatósága alá kerül, mindig erőteljes változásokon megy keresztül: megváltoznak a politikai viszonyok, átalakul a társadalom, a gazdaság, a kulturális élet, eltűn(het)nek régi hagyományok, megjelen(het)nek helyettük újak, valamint a nyelvhasználatban is felismerhetőek azok a jelenségek, amelyek egy-egy történelmi korszak változásaira utalhatnak. Az egyik legkézenfekvőbb változás talán a földrajzi nevek változásában érzékelhető, különösképpen a közterületnevek változásában. Ezeket a változásokat figyelik és kutatják nemcsak a nyelvészek, hanem más tudományterületen tevékenykedő kutatók is. Kárpátalján számos kutatás zajlott és zajlik mind a mai napig ezeknek a változásoknak a feltárására, hiszen jelenleg is új névvel látják el az orosz eredetű névvel rendelkező utcákat, tereket stb. A téma aktuális voltát tekintve esett a választásom a Mezőkaszonyi kistérség közterületneveinek változásának kutatására 1990-től napjainkig terjedő időintervallumban.
Зміни назв громадських місць Косинської громади з 1990 року до сьогодні
Keywords: Mezőkaszonyi kistérség; közterületnevek; Kárpátalja