Кіберкультура як детермінанта розвитку цифрової гігієни в освітньому середовищі - Ангеліна Отеченко; Наталя Білоус; Bilous Natalia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Актуальність дослідження полягає у зростаючій ролі цифрового простору в освітній діяльності, що створює нові виклики для збереження безпеки, психологічного комфорту та академічної доброчесності учасників навчального процесу. У сучасному світі розвиток цифрової культури тісно пов’язаний із поняттям кіберкультури, яка визначає рівень цифрової етики, свідомості та інформаційної відповідальності людини. Мета роботи полягає у дослідженні впливу кіберкультури на формування навичок цифрової гігієни серед студентської молоді. Під цифровою гігієною розуміють комплекс дій, спрямованих на безпечне, етичне та усвідомлене використання цифрових технологій, що включає захист персональних даних, критичне сприйняття інформації, дотримання інформаційної етики та запобігання залежності від гаджетів. Наукова новизна дослідження полягає у визначенні кіберкультури як системоутворювального чинника цифрової гігієни. Якщо традиційно під кіберкультурою розуміють соціальні практики у віртуальному середовищі, то в освітньому контексті вона набуває нових рис — формує інформаційну компетентність, толерантність у спілкуванні, уміння протидіяти маніпуляціям і дезінформації. Розвиток цифрової гігієни в освітньому середовищі неможливий без інтеграції елементів кіберкультури у навчальні дисципліни. Зокрема, важливими є курси з цифрової грамотності, основ кібербезпеки, критичного мислення, а також інтерактивні тренінги з безпечної поведінки онлайн. Досвід провідних європейських університетів свідчить, що включення таких дисциплін до навчальних планів сприяє підвищенню рівня цифрової етики та саморегуляції студентів. Практична частина дослідження передбачає аналіз поведінкових моделей студентів у цифровому середовищі. Результати опитування, проведеного серед студентів першого курсу технічних спеціальностей, показали, що лише 42% респондентів регулярно оновлюють паролі, 35% використовують двофакторну аутентифікацію, а понад 60% не перевіряють достовірність джерел інформації перед поширенням. Ці дані підтверджують потребу у системному вихованні культури безпечної цифрової поведінки.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: кіберкультура; цифрова гігієна; освітнє середовище; цифрова культура