Аналіз сучасного стану вантажних автотранспортних підприємств України - Складанівська Ольга; Szkladanivszka O.; Skladanivska О. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Стаття присвячена дослідженню результатів діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення вантажів автомобільним транспортом. У статті проаналізовано сучасний стан підприємств автомобільного транспорту України та розглянуто перспективи його розвитку в умовах кризових змін. Досліджено динаміку зміни кількості діючих підприємств вантажного транспорту України протягом 2014-2022 рр. Проведено фінансово-аналітичну оцінку основних тенденцій розвитку цих підприємств, а також ефективності їх діяльності. У статті особливу увагу приділено оцінці фінансововиробничих показників діяльності автотранспортних підприємств за 2014-2022 роки за допомогою методів горизонтального, вертикального та коефіцієнтного аналізу. Проаналізовано динаміку обсягів реалізованої продукції, фінансові результати, рентабельність основної та звичайної діяльності, собівартість підприємства, рентабельність капіталу та продуктивність праці. Проведено аналіз ділової активності підприємства, а саме: коефіцієнтів фінансової автономії, фінансового левериджу та оборотності власного капіталу. Визначено темпи оновлення та зносу основних засобів, які впливають на конкурентоспроможність підприємства, кінцеві результати діяльності підприємства, рівень технологічних ризиків та навантаження на екологічний стан навколишнього середовища. Зроблено висновки щодо динаміки змін основних показників та сучасного стану підприємств вантажного транспорту. Результати проведеного дослідження свідчать про наявність проблем у розвитку вантажних транспортних підприємств України. На основі отриманих результатів визначено низку основних заходів, які необхідно здійснити для забезпечення сталого розвитку підприємств вантажного транспорту. Враховуючи те, що діяльність підприємств вантажного транспорту здійснюється в умовах невизначеності, нестабільності та ризику, під час розробки пакету комплексних рекомендацій щодо стратегічного розвитку підприємств галузі, рекомендуємо реалізувати фінансово-аналітичну діагностику, окремі науково-методологічні підходи до яких представлено в даному дослідженні.

A cikk a közúti árufuvarozást végző gazdasági társaságok eredményeinek tanulmányozására szolgál. A cikk elemzi az ukrajnai közúti fuvarozási vállalkozások jelenlegi helyzetét, és megvizsgálja fejlődésének kilátásait a válságos változások körülményei között. Megvizsgálásra kerül az ukrajnai árufuvarozási vállalkozások számában bekövetkezett változások dinamikája 2014-2022 között. Továbbá e vállalkozások fő fejlesztési irányainak, valamint tevékenységük hatékonyságának pénzügyi és elemzői értékelése. A cikkben különös figyelmet fordítanak az árufuvarozási vállalkozások tevékenységének 2014-2022 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi és termelési mutatóinak horizontális, vertikális és arányelemzési módszerekkel történő értékelésére. Elemzésre kerül az értékesített termékek mennyiségének dinamikáját, a pénzügyi eredményeket, a fő és a szokásos tevékenységek jövedelmezőségét, a vállalati költségeket, a tőke jövedelmezőségét és a munkatermelékenységet. A cikk elemzi az eladott termékek mennyiségének dinamikáját, a pénzügyi eredményeket, a fő és szokásos tevékenységek jövedelmezőségét, a vállalati kiadásokat, a tőke jövedelmezőségét és a munka termelékenységét. A tanulmány a vállalkozás üzleti tevékenységét elemzi, nevezetesen a pénzügyi autonómia együtthatóit, a pénzügyi tőkeáttételt és a saját tőke forgalmát. A szerző meghatározza a tárgyi eszközök megújulásának és elhasználódásának mértékét, amelyek befolyásolják a vállalkozás versenyképességét, a vállalkozás végeredményét, a technológiai kockázatok mértékét és a környezet ökológiai állapotára nehezedő terhelést. Következtetések a főbb mutatók változásának dinamikájára és az árufuvarozási vállalkozások jelenlegi helyzetére vonatkoznak. A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy Ukrajnában problémák vannak az árufuvarozási vállalkozások fejlesztésében. A kapott eredmények alapján számos olyan alapvető intézkedés került meghatározásra, amelyeket az árufuvarozási vállalatok fenntartható fejlődése érdekében végre kell hajtani. Figyelembe véve azt a tényt, hogy az árufuvarozási vállalkozások tevékenysége bizonytalan, instabil és kockázatos körülmények között folyik, az iparági vállalkozások stratégiai fejlesztését célzó átfogó ajánláscsomag kidolgozása során pénzügyi és elemző diagnosztika bevezetését javasoljuk, amelyhez a jelen tanulmány külön tudományos és módszertani megközelítést mutat be.

Abstract. The article is devoted to the research of the results of the business entities that carry out the transportation of goods by road transport. The article analyzes the current state of truck transport enterprises of Ukraine and considers the prospects for its development in the context of crisis changes. The dynamics of changes in the number of operating freight transport enterprises of Ukraine from 2014 to 2022 were studied. A financial and analytical assessment of the main trends in the development of these enterprises, as well as the efficiency of their activities, was conducted. In the article, special attention is paid to the assessment of financial and production indicators of the activity of motor transport enterprises for 2014-2022, using the methods of horizontal, vertical and ratio analysis. The dynamics of the volumes of sold products, financial results, profitability of the main and ordinary activities, the cost of the enterprise, profitability of capital and labor productivity were analyzed. An analysis of the coefficients of financial autonomy, financial leverage and equity turnover was carried out. The rates of renewal and wear and tear of fixed assets, which affect the competitiveness of the enterprise, the final results of the enterprise, the level of technological risks and the burden on the ecological state of the environment, have been determined. Conclusions were made regarding the dynamics of changes in the main indicators and the current state of freight transport enterprises. The results of the conducted research testify to the existence of problems in the development of cargo transport enterprises of Ukraine. Based on the obtained results, a number of basic measures have been determined that must be taken to ensure the sustainable development of freight transport enterprises. Taking into account the fact that the activity of freight transport enterprises is carried out in conditions of uncertainty, instability and risk during development package of comprehensive recommendations on the strategic development of enterprises in the industry, we recommend the implementation of financial and analytical diagnostics, separate scientific and methodological approaches to which is presented in this study.
Analysis of the Current State of Truck Transport Companies in Ukraine
Az ukrajnai árufuvarozási vállalkozások jelenlegi helyzetének elemzése
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: вантажні автотранспортні підприємства; автомобільні перевезення; аналіз; динаміка; результативність