A népesség összetétele - Molnár József; Молнар Йосип (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
A 2001. évi népszámlálás megerősítette, hogy Kárpátalja népességének egyik alapvető vonása a soknemzetiségűség. A megyében az említett népszámlálás alkalmával összesen több mint száz nemzetiség képviselőit vették számba (A népesség nemzeti összetétele és nyelvi sajátosságai, 2003). Ám közülük csak nyolc aránya haladta meg az össznépességen belül a 0,1%-ot (14. táblázat). Kárpátalja összlakossága a két utolsó népszámlálás között eltelt 13 évben (nem tévedés, mert az 1989. évi januárban, a 2001. évi decemberben volt) enyhén, 0,7%-kal emelkedett. Ez idő alatt a megye legszámosabb nemzete, az ukrán gyarapodása meghaladta az összlakosságét, ami jelentkezett az azon belül elfoglalt arányának 78,4%-ról 80,5%-ra történő emelkedésében is. Az ukránok gyarapodásában a természetes szaporodás volt kz első számú tényező, de hozzájárult ehhez némi asszimilációs nyereség is, elsősorban az oroszoktól (reasszimiláció), míg a negatív migrációs mérleg a lélekszám növekedése ellen hatott (36. ábra).
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/167716
Keywords: nemzetiség; iskolázottság; vallás; népszámlálás