Дослідження угорсько-українських міжмовних контактів на Закарпатті методами соціальної лінгиістики - Берегсасі Аніко; Beregszászi Anikó; Черничко Степан; Csernicskó István; Csernicsko Istvan (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2003)
Резюме. Про угорсько-українські міжмовні контакти багато написано. Більшість наукових досліджень займались та займаються питаннями українських запозичень в угорських говорах (діалектах) Закарпатської області. Однак дуже мало є таких робіт, в яких показано інші типі міжмовних контактів. В даній статті ми бажаємо показати один із різних типів мовних контактів.

A magyar-ukrán nyelvi kontaktusok vizsgálatában sokáig csak a szókölcsönzések kutatása volt hangsúlyos. A jelen tanulmány arra mutat rá, hogy vannak olyan kontaktológiai kérdések, amelyek tudományos vizsgálata csak a szociolingvisztika módszereinek segítségével lehetséges. A szerzők rámutatnak arra is, hogy az intenzív és hosszú ideje fennálló nyelvi kapcsolatok nemcsak az érintkező nyelvek szókészletére, hanem például a morfológiai rendszerre is hatással vannak.
A magyar-ukrán nyelvi kontaktusok tanulmányozása Kárpátalján szociolingvisztikai módszerekkel
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/79591
Keywords: угорсько-українські міжмовні контакти; лінгвістика; соціолінгвістика; Закарпаття; соціальна лінгвістика