Természetvédelmi törvények, természetvédelmi szabályozás Ukrajnában - Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet; Jakab Eleonóra; Якоб Елеонора; Kolozsvári István; Коложварі Степан (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Természettudományi Kutatóközpontjának, valamint Biológia és Kémia Tanszékének oktatási kiadványa közli Ukrajnának a Környezetvédelemről, a Természetvédelmi alapról és a Vörös Könyvéről szóló törvények magyar nyelvű fordítását. Elsősorban a felsőoktatásban tanuló biológia és természettudomány szakos BSc és MSc szintű képzésben résztvevő hallgatók számára javasoljuk. Segítséget nyújt magyar nyelven eligazodni a környezetvédelemmel és a természetvédelemmel kapcsolatos ukrajnai jogi szabályozások vonatkozásában, illetve eligazítást ad ezen területek országos szintű működtetéséről. Természetvédelem, ökológia, botanika, zoológia és kutatásmódszertannal kapcsolatos tantárgyak tekintetében ajánljuk.

Резюме. У виданні представлено переклад угорською мовою Законів України про охорону навколишнього природного середовища, про природно-заповідний фонд України, а також про Червону книгу України. Посібник насамперед рекомендовано студентам бакалаврату (BSc) та магістратури (MSc), які навчаються за спеціальностями «Біологія» та «Природничі науки» у закладах вищої освіти. Видання покликане надати допомогу угорськомовним користувачам у розумінні українського екологічного та природоохоронного законодавства, а також у системному орієнтуванні щодо функціонування цих галузей на загальнодержавному рівні. Посібник рекомендовано до використання у межах навчальних дисциплін, пов’язаних із охороною природи, екології, ботанікою, зоологією та методологією наукових досліджень.
Природоохоронне законодавство, регулювання природоохоронної діяльності в україні. Навчальний посібник
Keywords: környezetvédelem; természetvédelem; Vörös Könyv; törvények; jogi szabályozások; Ukrajna